Vágólapra másolva!
Egyértelmű javulásnak indult az amerikai munkaerőpiac, mivel az újonnan munkanélküli segélyért folyamodók száma erőteljesen csökkent.
Vágólapra másolva!

Az újonnan munkanélküli segélyért folyamodók száma január 2. óta nem mért alacsony szintre esett vissza. A friss munkanélküliek száma 43 ezerrel 440 ezer főre csökkent. Az előző heti adatot 3 ezer fővel felfelé, 483 ezerre korrigálták. A múl héten megismert magas adatokban szerepet játszott, hogy a januári ünnepnap miatt a bejelentések kitolódtak - magyarázta az adatot a Quaestor.

Az elemzői várakozások 465 ezer főről szóltak. Négyheti mozgóátlagon számolva a szám 469 500 főről 468 500 főre csökkent. A tartósan munkanélküli segélyért folyamodók száma 4,617 millióról 4,538 millióra esett vissza.

Lényegében a megelőző heti megugrás előtti szintet láthattunk, fokozatosan mérséklődő kérelmeket, ami a munkaerőpiac lassú javulására utal. A heti adatokat azért is nagy figyelem kíséri, mert ezek alakulásából is próbálnak következtetni a havi adatsorokra. A recesszió kezdete óta mindössze egy hónapban, tavaly novemberben bővült a foglalkoztatottak száma- a foglalkoztatási helyzet javítása Obama elnök beszédeiben is egyre nagyobb hangsúlyt kap.

Barack Obama két hete jelentett be egy vállalkozás-ösztönző csomagot, amely segítségével munkahelyeket teremtetne. A kis- és középvállalkozások adókedvezményekben részesülnének, amennyiben munkaerőt vesznek fel. Az amerikai gazdaság kerékkötőjének jelenleg a magas, tíz százalékos munkanélküliséget tartják, mivel az USA gazdaságának nagy részét a fogyasztás adja, amely az állástalanság és az attól való félelem miatt visszaesett.