Kétszer annyiba kerül az olimpia, mint tervezték

Vágólapra másolva!
Óriási pénzek mozognak a hétvégén kezdődő vancouveri téli olimpián, az egyik legnagyobb kiadási tétel a biztonsághoz kapcsolódik. A bevételek nagy részét a licencdíjas termékek eladásától várják, a legnépszerűbb a kesztyű, de van olimpiás kutyaesőköpeny is.
Vágólapra másolva!

A téli olimpiára fordított összegek megközelítik a 8 milliárd dollárt (közel 1600 milliárd forint). Ebből a rendezés költségei 1,75 milliárd dollárt visznek el, ami duplája annak, amit előzetesen becsültek - derül ki a Vancouver Sun becsléséből.

Az olimpia szervezési jogának elnyerése után 1997 decemberében a szervezők még azt mondták, hogy "a téli olimpia pénzt hoz", de a jelek szerint ez csak hosszabb távon lesz igaz: a szervezők már elsimerték, hogy 100 millió dollárnyi befektetésre a város részéről is szükség volt.

Sokba kerül a biztonság

Az egyik legjelentősebb tétel az olimpia biztosítása. A 15 ezer fős biztonsági gárda harmada érkezett magáncégtől, a többi rendőr, katona vagy különböző országok hivatalnoka. A kanadai kormány nem kíván teret adni a lehetséges terrorista akcióknak, ezért 900 millió dollár költ a biztonsági intézkedésekre. "Ami szabad volt tegnap, az szabad lesz holnap is" - mondta a biztonsági koordinációs központ szóvivője utalva arra, hogy a nagy fokú biztonság nem jelenti majd a mozgás túlzott korlátozását.

Az olimpiai büdzsé nem csak kiadásokbl, hanem bevételekbl is áll, egyik nagy lehetőség az olimpiai logó licencének értékesítése. A szokásos, "hivatalos" termékek megkaphatók a helyszínen és interneten is, és a haszonból természetesen a szervezők is részesülnek. Az olimpiára készülő cégek is előálltak speciális termékeikkel: a Coca-Cola arany színű csomagolásban adja üdítőit, a Nike pedig egy pompomos sapkával hódít.

Kesztyű, kitűző, kutyaesőköpeny

Az olimpiai hivatalos üzleteiben 8 dollár (körülbelül 1600 forint) egy kitűző, 30 dollár (6000 forint) egy átlagos póló, 25-35 dollár (5-7 ezer forint) egy baseballsapka. Lehet kapni 48 dollárért (9600 forint) Vancouver 2010 feliratú kutyaesőköpenyt is, egy egyszerűbb pohár 5 dollárt (1000 forint) kóstál, a legolcsóbb ékszer 45 dollárt (9000 forint). Az egyik legsikeresebb termék a 10 dollárba kerülő (2000 forint) kesztyű, amelyből a FayObserver szerint 1,5 millió darabot adtak el október óta.

A rendezvény beszállítói között is hatalmas multikat találunk. A hivatalos üdítőital-szállító a Coca-Cola, a melegételeket a McDonald's adja, a mobiltelefonos megoldásokat a Samsung biztosítja, az audió-videó szolgáltatások pedig a Panasonicot illetik. A General Electric a világítás, vízkezelés, orvosi műszerek és energiatermelés területén szerzett jogokat.