Vágólapra másolva!
Az orosz milliárdosok a válság idején meggazdagodtak. Miközben Oroszországban a válságot még messze nem sikerült leküzdeni, a tíz leggazdagabb ember összvagyona egyetlen év alatt majdnem megduplázódott a tavalyi 75,9 milliárd dollárról 139,3 milliárdra, s a lista első ötven helyezettje közül csak Anatolij Szedih, a 46. helyezett vesztett vagyonából.
Vágólapra másolva!

A válságos 2009. év eleje óta az orosz dollármilliárdosok száma 30 százalékkal 77-re nőtt. A dúsgazdagok többségére súlyos csapást mért vagyontárgyaik tőzsdei árfolyamának zuhanása, de a pénzpiacnak és a legnagyobb vállalatoknak nyújtott állami támogatás megtette hatását, az árfolyamok felszöktek, és aki jól fektette be pénzét az árfolyamok mélyrepülése idején, az mostanra nagyon jól járt - derül ki a Finansz című orosz folyóiratból, amely hétfőn közölte a leggazdagabb 500 orosz üzletember listáját.

A listát idén Vlagyimir Liszin 54 éves acélmágnás vezeti, aki a harmadik helyről került az élre. Tavaly 7,7 milliárd dollárral rendelkezett, jelenleg vagyonát 18,8 milliárd dollárra becsülik, s ezzel nem csupán a leggazdagabb lett, hanem ő növelte legnagyobb mértékben gazdagságát. Liszin vagyonát a Forbes Magazin tavaly 5,2 milliárd dollárra tette, akkor a világ leggazdagabbjainak listáján a 96. helyen állt.

A második helyen Mihail Prohorov (44), az Onexim csoport főrészvényese áll, aki tavaly a leggazdagabb orosz volt: akkor 14,1 milliárd, most 17,85 milliárd dollárra teszik vagyonát. A Forbes tavaly 9,5 milliárd dollárra tette vagyonát, a listán a 40. helyen állt.

A 43 éves Roman Abramovics, a csukcsföldi parlament elnöke a másodikról a harmadik helyre került, de szegényebb ő sem lett. Tavaly év elején 13,9 milliárd dollárja volt, idén 17 milliárdja van a becslések szerint. Abramovics a Forbes szerint 8,5 milliárd dollárral bírt tavaly, s ezzel a világ 51. leggazdagabb embere volt.

Egyetlen nő szerepel az ország 50 leggazdagabb embere között: Jelena Baturina 47 éves építkezési vállalkozó, Jurij Luzskov moszkvai polgármester felesége. Ugyan a 45. helyről kettővel lejjebb került, de szintén megduplázta vagyonát a tavalyi egymilliárd dollárról 2,2 milliárdra.