Milliós PSZÁF-bírságot kapott négy bank

Vágólapra másolva!
Az ügyfelek tájékoztatására vonatkozó jogszabályok megsértése miatt négy bankot is megbírságolt a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF). A bírságok összesen 10 millió forintot tesznek ki.
Vágólapra másolva!

Az MKB Bank és az Erste Bank Hungary büntetése 3-3 millió, a Budapest Banké és a Raiffeisen Banké pedig 2-2 millió forint.

A felügyelet fogyasztóvédelmi célú vizsgálata során megállapította: a négy bank megsértette a hitelintézeti törvénynek azt a passzusát, amely előírja, hogy a pénzügyi intézmény köteles általános szerződési feltételeit is tartalmazó üzletszabályzatait, az ügyletekkel kapcsolatos szerződési feltételeket, a kamatokat, díjakat és egyéb költségeket tartalmazó dokumentumokat ügyfélfogadásra nyitva álló helyiségeiben, hirdetményben közzétenni.

A PSZÁF elrendelte a jogsértő állapot megszüntetését, továbbá rendkívüli adatszolgáltatás keretében előírta a bankoknak, hogy végezzenek szúrópróbaszerű, fiókhálózatuk legalább tíz százalékára kiterjedő ellenőrzést az ügyfelek tájékoztatására vonatkozó jogszabályok betartásáról, és az erről készült belső ellenőri jelentést legkésőbb május 5-ig küldjék meg számára.

Felügyeleti intézkedés nélkül zárult ugyanakkor az ügyféltájékoztatás szabályainak betartását ellenőrző vizsgálat hat másik hitelintézetnél. A vizsgált bankok között volt az OTP Bank, az OTP Jelzálogbank, a Merkantil Bank, a UniCredit Bank Hungary, a Kereskedelmi és Hitelbank valamint a CIB Bank.