Franciaországadózásadóparadicsomkülönadó
unegyed

Különadót fizetnek az adóparadicsomokban működő francia cégek

Az adóparadicsomokban működő francia vállalkozásokra márciustól különadót vezet be a francia kormány. A Le Figaro című napilap hétfőn közölte annak a 18 országnak a listáját, amelyet a francia pénzügyminisztérium állított össze az adózás területén "nem együttműködő" államokról.

Párizs úgy kívánja büntetni a 18 adóparadicsommal együttműködő cégeket, hogy a megjelölt országokban jelen lévő francia vállalkozások passzív jövedelmeire (osztalék, kamat, jogdíj) kivetett forrásadót 50 százalékra emeli március 1-én a jelenlegi átlagosan 15 százalékról.

A másik jelentős változás az anyacégnek fizetendő osztalék megadóztatásában jelentkezik: jelenleg egy francia vállalkozás által a külföldi illetőségű osztalékban részesülő társaság részére kifizetett (juttatott) osztalék 95 százalékos mentességet élvezhet az osztalékadó alól. Ezt a lehetőséget március 1-től nem vehetik igénybe azok a francia cégek, amelyek vállalattal rendelkeznek a listán szereplő országok valamelyikében.

A nemzetközi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) által adóparadicsomnak minősített 23 ország közül 18 szerepel Franciaország saját listáján. Öt állam ugyanis időközben külön megállapodást kötött Párizzsal az adóügyi információcseréről.

Franciaország fekete listája 2011. január 1-ig érvényes: Párizs legközelebb egy év múlva vizsgálja felül, hogy az általa megjelölt államok közül melyek tettek előrelépéseket a pénzügyi átláthatóság terén.

Európai ország nincs a megnevezett államok között, de három közép-amerikai ország is szerepel a listán: Costa Rica, Panama és Guatemala, valamint az Antillák szigetei közül Dominika, Szent Lucia, Szent Vincent és a Grenadin-szigetek is Párizs célkeresztjébe került. A listára került többek között még Brunei, a Fülöp-szigetek és Libéria is.

A szenátus szerette volna, ha Svájc is rákerül az adóparadicsomok francia listájára, miután az alpesi ország 2009 végén felfüggesztette az adóügyi információkat érintő, Párizzsal kötött megállapodásának a ratifikálását. Ennek hátterében az a Svájc és Franciaország között diplomáciai viszályt is okozott ügy állt, amelyben a HSBC brit bankcsoport genfi leányvállalatának egyik francia informatikusa több ezer adatot tulajdonított el és bocsátott a párizsi kormány rendelkezésére, amelyeket az fel is használt az adócsalók elleni harcban. A francia kormány azonban nem támogatta Svájc adóparadicsommá nyilvánítását, mivel múlt pénteken a két ország illetékes hatóságai együtt jelentették be, hogy Bern folytatja a megállapodás ratifikálását.

KAPCSOLÓDÓ CIKK

Most
Top 12 óra
Olvasnivaló