Búcsú a felesleges eredetvizsgától

Vágólapra másolva!
A jövőben csak akkor kötelező az eredetiségvizsgálat, ha a járművet értékesítik; az erről szóló miniszteri rendelet csütörtökön jelenik meg. A új szabályozás alapján a 2006 előtt vásárolt új autóknál nem kötelező elvégezni a csaknem 20 ezer forintos eredetiségvizsgálatot, ha az autó származása egyértelmű.
Vágólapra másolva!

A kormány hatályon kívül helyezi azt a januárban életbe lépett rendeletet, amely kötelezővé tette a 2006 előtt forgalomba helyezett autóknál az eredetiségvizsgálat elvégzését a műszaki vizsgával együtt - jelentette be Szollár Domokos kormányszóvivő szerdán.

Sok panasz érkezett a hatóságokhoz, hogy azoknak is ki kell fizetniük az eredetiségvizsgálat 17 ezer forintos díját, akik 2006 előtt vásárolták szalonban gépjárművüket, de még első tulajdonosai az autónak - indokolta a döntést a szóvivő.

Előzmények

A kormány határozata nem meglepő, a közlekedési tárca már február elejére kidolgozta azt a tervezetet, amely szerint az első tulajdonosnál lévő, 2006 előtt gyártott autók esetében nem kötelező az eredetvizsga.

A januártól életbe lépett szabály kimondta, hogy a 2006 előtt vásárolt új és még el nem adott autóknál, az esedékes műszaki vizsga keretében mindenképpen ki kell fizetni az eredetiségvizsga 17-20 ezer forintos költségét (a díj a motor méretőtől függően változik), annak ellenére, hogy nyilvánvaló a jármű származása, hisz az autószalonból való elhozatal után még nem értékesítették az autót, tehát nem történt tulajdonosváltás, ezért teljesen felesleges az autósok szempontjából ez a kiadás - mutatott rá az [origo] január közepén megjelent cikke.

Az eredetiségvizsgáló állomásokat működtető cégek becslése szerint 300-350 ezer autót érinthet a mostani kormánydöntéssel eltörölt szabály, ami 6-7 milliárd forintos összköltséget jelentett volna az autósoknak. A szabályok szerint az eredetiségvizsgálat hatósági áras termék, a díjból 60 százalék megy az állami kasszába, vagyis több mint 4 milliárd forinttal kevesebb lesz az állam bevétele a döntés eredményeként.

A GVH is tiltakozott

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) is kritizálta a januárban életbe lépett szabályt. A versenyhivatal január végén közölte: "az állam rossz hatékonyságú működésének iskolapéldája az állampolgárokra és vállalkozásokra feleslegesen kirótt, túlzott mértékű állami teherként megjelenő eredetvizsgálati díj".

A versenyhatóság a szabályozás megváltoztatását követelte, az indokolatlanul magas díjszintek, az igazolhatatlan, felesleges ráfordítások csökkentése érdekében.