unegyed

Búcsú a felesleges eredetvizsgától

2010.02.17. 14:32

A jövőben csak akkor kötelező az eredetiségvizsgálat, ha a járművet értékesítik; az erről szóló miniszteri rendelet csütörtökön jelenik meg. A új szabályozás alapján a 2006 előtt vásárolt új autóknál nem kötelező elvégezni a csaknem 20 ezer forintos eredetiségvizsgálatot, ha az autó származása egyértelmű.

A kormány hatályon kívül helyezi azt a januárban életbe lépett rendeletet, amely kötelezővé tette a 2006 előtt forgalomba helyezett autóknál az eredetiségvizsgálat elvégzését a műszaki vizsgával együtt - jelentette be Szollár Domokos kormányszóvivő szerdán.

Sok panasz érkezett a hatóságokhoz, hogy azoknak is ki kell fizetniük az eredetiségvizsgálat 17 ezer forintos díját, akik 2006 előtt vásárolták szalonban gépjárművüket, de még első tulajdonosai az autónak - indokolta a döntést a szóvivő.

Előzmények

A kormány határozata nem meglepő, a közlekedési tárca már február elejére kidolgozta azt a tervezetet, amely szerint az első tulajdonosnál lévő, 2006 előtt gyártott autók esetében nem kötelező az eredetvizsga. 

A januártól életbe lépett szabály kimondta, hogy a 2006 előtt vásárolt új és még el nem adott autóknál, az esedékes műszaki vizsga keretében mindenképpen ki kell fizetni az eredetiségvizsga 17-20 ezer forintos költségét (a díj a motor méretőtől függően változik), annak ellenére, hogy nyilvánvaló a jármű származása, hisz az autószalonból való elhozatal után még nem értékesítették az autót, tehát nem történt tulajdonosváltás, ezért teljesen felesleges az autósok szempontjából ez a kiadás - mutatott rá az [origo] január közepén megjelent cikke.

Az eredetiségvizsgáló állomásokat működtető cégek becslése szerint 300-350 ezer autót érinthet a mostani kormánydöntéssel eltörölt szabály, ami 6-7 milliárd forintos összköltséget jelentett volna az autósoknak. A szabályok szerint az eredetiségvizsgálat hatósági áras termék, a díjból 60 százalék megy az állami kasszába, vagyis több mint 4 milliárd forinttal kevesebb lesz az állam bevétele a döntés eredményeként.

A GVH is tiltakozott

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) is kritizálta a januárban életbe lépett szabályt. A versenyhivatal január végén közölte: "az állam rossz hatékonyságú működésének iskolapéldája az állampolgárokra és vállalkozásokra feleslegesen kirótt, túlzott mértékű állami teherként megjelenő eredetvizsgálati díj".

A versenyhatóság a szabályozás megváltoztatását követelte, az indokolatlanul magas díjszintek, az igazolhatatlan, felesleges ráfordítások csökkentése érdekében.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Most
Top 12 óra
hirdetés
hirdetés
Ajánlat
Ajánlat
Olvasnivaló
Hirdetés
Ajánlat
üzletrész direkt hirdetés
üzletrész direkt hirdetés
üzletrész direkt hirdetés