Kitúrná Magyarországot a filmgyártásból Bulgária

Vágólapra másolva!
Magyarország és Csehország filmgyártási babérjaira törne Bulgária, ahol a forgatási költségek akár 30 százalékát is visszaigényelhetővé tenné a kormány.
Vágólapra másolva!

Bulgária készen áll arra, hogy felvegye a harcot a kelet-európai régió filmgyártási központjaival, a tervek szerint Szófia a gyártási költségek 30 százalékát visszaadná a gyártóknak - értesült a Novinite internetes portál.

A bolgár tervek szerint így a balkáni ország is méltó versenytársa lehet majd Magyarországnak és Csehországnak, ezekben az államokban készül ugyanis a régióban forgatott filmek nagy része.

Szófiának még az európai uniós hatóságok beleegyezését is meg kell kapnia, de az új jogszabályi környezet már akár jövő márciusban életbe léphet. A Novinite által megszólaltatott producer, Phillip Roth szerint a bolgár rendszer a legversenyképesebb lesz Európában.

A Wall Street Journal (WSJ) szerint Magyarország az utóbbi években versenyelőnyt szerzett az addig a régióban piacvezető Csehországgal szemben, Budapesten ugyanis kifejezetten befektetőbarát filmtörvényt fogadott el a parlament, Prágában pedig a korábban létező támogatásokat is megszüntették.

A magyar jogszabályok a magyarországi gyártási költségek 20 százalékának adóból való levonását teszik lehetővé, sőt, még az itt gyártott filmek, nem magyaroszági költségeinek 5 százaléka is megspórolható adófronton.