Leminősítés felé robog a brit gazdaság

Vágólapra másolva!
A rendszeres havi mérlegadat-szolgáltatás csaknem két évtizeddel ezelőtti kezdete óta első ízben zárt hiánnyal januárban a brit államháztartás, alaposan meglepve a piacot és az elemzőket. A hitelminősítők már meglebegtették a lefokozást, a hiányadat siettetheti azt.
Vágólapra másolva!

A brit statisztikai hivatal csütörtöki ismertetése szerint a brit költségvetés nettó hiteligénye a múlt hónapban 4,3 milliárd font (1340 milliárd forint) volt. Tavaly januárban a havi egyenleg még 5,3 milliárd font többletet mutatott, és elemzők az idei első hónapra is többletet vártak, tekintettel arra, hogy január hagyományosan jó hónap költségvetési szempontból a befolyó adóbevételek miatt. A korábban megjelent kiskereskedelmi adat viszont azt mutatta, hogy kevesebbet költött a lakosság év elején, ami már jelezte, hogy várhatóan az adóbevételek is elmaradhatnak a várttól.

A csillagászati összegű gazdaságösztönző és banki tőkepótló intézkedések nyomán a hazai össztermékhez (GDP) mért brit államháztartási hiány a kormány előrejelzése szerint is eléri a 12,6 százalékot az idei pénzügyi évben; ez 178 milliárd font (55 ezer milliárd forint) nettó államháztartási hiteligénynek felelne meg.

A hiány ráadásul a hivatalos prognózis szerint is csak nagyon lassan csökken. A jelenleg érvényes költségvetési előrejelzés a következő pénzügyi évre 11,9 százalékos, 2011-2012-re 9,1 százalékos, 2012-2013-ra 7,2 százalékos, 2013-2014-re 5,5 százalékos deficitet valószínűsít.

A Standard & Poor's hitelminősítő az idei brit pénzügyi év költségvetésének bejelentése után stabilról leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta Nagy-Britannia - az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság - lehető legjobb, "AAA" szintű szuverén adóskockázati besorolásának kilátását, arra a várakozására hivatkozva, hogy a jelenlegi államháztartási folyamatok nyomán a brit nettó államadósság középtávon megközelíti a hazai össztermék 100 százalékát.

Befolyásos brit és külföldi közgazdászok épp az elmúlt hét végén hívták fel a brit kormány figyelmét arra, hogy a font megingásához és a brit gazdaságpolitikába vetett piaci bizalom elvesztéséhez vezethet a hiteles középtávú államháztartási konszolidáció tervének hiánya.

A húsz, nemzetközileg elismert szakértő - köztük az oxfordi, a cambridge-i, valamint az amerikai Harvard egyetem professzorai - a The Sunday Timesban megjelent közös levelükben azt írták: e kockázatok minimálisra csökkentése végett a jelenlegi, munkáspárti kormány terveiben szereplő ütemnél gyorsabb hiánycsökkentésre van szükség. Kiemelték: békeidőben soha nem volt akkora államháztartási hiány Nagy-Britanniában, mint most, és a deficit a legmagasabbak egyike a fejlett ipari térségen belül.

Az egyik legnagyobb londoni gazdaságelemző központ, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) nemrégiben kiadott átfogó prognózisa szerint a jelenlegi helyzetben súlyos, hozzávetőleg 100 milliárd fontos (30 ezer milliárd forintos) költségvetési kiigazítást kell végrehajtania a következő brit kormánynak ahhoz, hogy középtávon fenntartható legyen a brit államháztartás finanszírozása.