Vágólapra másolva!
Washingtonba megy meghallgatásra a japán Toyota első embere, az amerikai Fed elkezdte kiszívni a pénz a piacokról, a görög kormány kötvénykibocsátással teszteli a piacot - gazdasági lapszemle.
Vágólapra másolva!

A visszahívási botrányokba keveredett japán Toyota globális elnöke bejelentette, hogy elmegy a jövő héten a kongresszusi meghallgatásra Washingtonba - írja a BBC.

Akio Toyoda azt mondta, közvetlenül akar beszélni az amerikai törvényhozás képviselőihez és az amerikai néphez. A bejelentés azért keltett kisebb meglepetést, mert a Toyota első embere korábban azt mondta, hogy nem megy Washingtonba, inkább Japánból vezényli le a visszahívásokat. A BBC szerint Toyoda jövő szerdán jelenik meg a kongresszusi bizottság előtt.

Kamatot emel a Fed

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) bejelentette, hogy meg fogja emelni azt a diszkontrátát, amelyen a kereskedelmi bankok kölcsönt vehetnek fel a központi banktól, a lépés egyértelműebn az egy évvel ezelőtt kezdődött élénkító csomaggal a gazdaságba pumpált pénz kivonásának kezdete - olvasható a Financial Times (FT) cikkében.

A Fed 2007 augusztusában csökkentette le ezt a rátát, hogy a piaci likviditási helyzet javításával vegye elegyét egy komolyabb válságnak - ez azonban a későbbiek alapján nem sikerült, így tavaly egy soha nem látott élénkító csomagot is elfogadtak a krízis hatásainak enyhítésére. A diszkontráta péntektől 0,75 százalékos lesz, szemben az eddigi 0,5 százalékkal, és a hitelek sem 30 nap alatt kell majd visszafizetni, hanem egy napra csökken a lejárat.

A kamatkondíciók változása rögtön spekulációt indított el a piacon, amely szerint fel kell készülni a további monetáris szigorításra, de a Reuters vezércikke szerint a Fed illetékesei ezt rögtön cáfolták is.

Kötvénykibocsátás Athénban

A következő napokban a görög kormány kötvénykibocsátásra készül, az aukció remek tesztje lehet annak, hogy vége van-e a görög adósságkrízisnek, vagy továbbterjedéssel kell számolni - írja a Wall Street Journal (WSJ).

Az amerikai üzleti napilap szerint egyelőre nem dőlt el, hogy meg kell-e menteni Görögországot, vagy a piacról is finanszírozható lesz a több mint 12 százalékos államháztartási deficit. A tervek szerint Athén egy 10 éves papírt dob piacra, a kibocsátási érték pedig legalább 5 milliárd euró lesz.