Hétfő után szünet jöhet a kamatvágási programban

Vágólapra másolva!
Egyöntetűen negyed százalékpontos kamatcsökkentést várnak a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának hétfői ülésétől a megkérdezett londoni felzárkózó piaci elemzők, a várható folytatás megítélése azonban már bizonytalan: vannak olyan citybeli vélemények, hogy a hétfői csökkentéssel a magyar jegybank enyhítési kurzusa - legalábbis a választások utáni gazdaságpolitika tisztázódásáig - egyelőre véget is ér.
Vágólapra másolva!

A nagy londoni házak közül ezt jósolja például a UBS bankcsoport befektetési részlege. A cég pénteki prognózisa szerint a jelenlegi magyar pénzügypolitikai alapállás két fő tényezője - az inflációs kilátás és a kockázatvállalási hajlam - hétfőn lehetővé teszi az alapkamat újabb negyed százalékpontos csökkentését a január 26. óta érvényes 6,0 százalékról.

A UBS londoni elemzőinek alapeseti feltételezése azonban az, e csökkentéssel véget ér a jelenlegi enyhítési kurzus. A cég szerint ugyanis az áprilisi magyarországi választásokhoz kötődő politikai bizonytalanság, utána pedig a várhatóan szigorítás felé tolódó globális monetáris alapállás már valószínűleg korlátozni fogja a további enyhítési mozgásteret.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője az [origo]-nak azt mondta, hogy van még tér a kamatcsökkentésre, de a jegybanknak óvatosan kell reagálnia a piac rezdüléseire. A Reuters elemzői felmérése szerint pedig a piac azt várja, hogy a kamatvágás 5,5 százaléknál fog megállni.

A pénzügypolitikai szigorítás felé hajló globális alapállást más nagy londoni házak is jósolják. Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdaságelemző cége - márciusra szóló, Londonban már hozzáférhetővé tett legfrissebb világgazdasági prognózisa szerint az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve az idei harmadik negyedben a jelenlegi, 0-0,25 százalékos szövetségi napikamat-célsávról áttér a 0,5 százalékos kamatszintre, majd az idei negyedik negyedévben ezt 1,0 százalékra emeli tovább.

Az EIU e prognózis indoklásaként felidézi, hogy az amerikai gazdaság teljesítménye a tavalyi utolsó negyedévben a várakozásokat messze meghaladó ütemben, éves szintre átszámolva 5,7 százalékkal nőtt.

A ház ennek alapján jelentősen, az eddigi 2,5 százalékról 2,8 százalékra javította az amerikai hazai össztermék (GDP) reálnövekedésére adott előrejelzését.

A UBS londoni befektetési részlegének pénteki előrejelzése szerint mindazonáltal van esély további magyarországi kamatcsökkentésekre, akkor, ha az új kormány hiteles reformprogrammal áll elő, vagy a globális kockázati környezet még kedvezőbbé válik.

A cég szerint rövid távon a piacok számára döntő jelentőségű lesz, hogy milyen eredményre vezetnek a várhatóan Fidesz-vezetésű új kormány és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) megbeszélései az idei államháztartási hiányról. A UBS londoni elemzői felidézték, hogy a Fidesz 7 százalékhoz közeli idei hiányt vár az állami vállalatok és a kórházak veszteségeinek konszolidációja révén.

Más londoni házak ugyanakkor a választások után is feszes költségvetési politikát valószínűsítenek Magyarországon.

A Fitch Ratings hitelminősítő, amely decemberben megerősítette Magyarország közepes befektetői "BBB" adósbesorolását, ehhez fűzött akkori londoni elemzésében azt írta: véleménye szerint a 7 százalék körüli idei GDP-arányos államháztartási hiányról szóló Fidesz-nyilatkozatok nagyobb valószínűséggel tekinthetők választások előtti politikai megnyilvánulásnak, semmint tényleges hiánycélnak.

A Goldman Sachs bankcsoport londoni befektetési és elemző részlege nemrégiben kiadott felzárkózó piaci helyzetértékelésében azt írta: a nemzetközi hitelezők, és különösen a piac részéről megnyilvánuló nyomás jó eséllyel megakadályozná, hogy az új kormány visszalépjen a 2006 óta elért jelentős költségvetési kiigazítástól. A ház hangsúlyozta emellett, hogy az előző Fidesz-kormánynak "meglehetősen jó híre volt" az általa tanúsított költségvetési felelősség szempontjából.

A Goldman Sachs londoni elemzői a hétfői MNB-ülésre negyed százalékpontos kamatcsökkentést jósolnak, de ennél a cégnél azt valószínűsítik, hogy a jövő hónapban lesz még egy, hasonló mértékű csökkentés, 5,50 százalékra. A GS szakértői szerint az éves összevetésű infláció az idei harmadik negyedévre jelentősen, 2,3 százalékig lassul, és általánosságban is "erős érvek szólnak" a további kamatcsökkentés mellett.

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési elemzőinek pénteki előrejelzése is negyed százalékpontos enyhítéssel számol hétfőre. A cég szakértői szerint valószínűtlen, hogy a vártnál magasabb januári inflációs adat aggodalom forrása lenne, tekintettel arra, hogy a maginfláció csak szerény mértékben nőtt, és a piaci szolgáltatási szektor inflációja tovább csökkent.

A ház szerint a Monetáris Tanács jelezheti a piacnak, hogy közeledik enyhítési ciklus vége, azzal, hogy a januári üléssel ellentétben ezúttal nem lesz fél százalékpontos csökkentési javaslat.

A JP Morgan elemzői azonban alapeseti várakozásként továbbra is 5,50 százalékos magyarországi kamatmélypontot valószínűsítenek.

A Barclays Capital befektetési bankcsoport londoni elemzői ugyancsak negyed százalékpontos csökkentést várnak hétfőre. A ház szerint a magyar gazdaság növekedési kilátásai ugyan javultak, ám a negatív kibocsátási rés még mindig nagy, és a legutóbbi inflációs gyorsulás is várhatóan csak átmeneti.

Ez a makrokilátás - az államháztartási konszolidáció folytatódását célzó idei költségvetéssel együtt - egyértelműen további monetáris enyhítés mellett szól, az MNB azonban az összes térségi jegybanknál jobban figyel a kockázatvállalási hajlandóságra, és a görög fejlemények nyomán támadt piaci aggályok közepette még az sem lesz könnyű lépés számára, hogy alapkamatot a jövő héten a 6 százalékos történelmi szint alá vigye - vélekedtek a Barclays Capital elemzői.

A ház mindazonáltal később további enyhítéssel, és 5,00 százalékos idei kamatmélyponttal számol.