Vágólapra másolva!
Az izlandi kormány és az ellenzéki pártok vezetői teljes egyetértésben utasították el az arra vonatkozó brit és holland javaslatot, hogyan kártalanítsa Izland a két ország egykori betéteseit - jelentette hétfőn az izlandi rádió, a RUV.
Vágólapra másolva!

Minisztériumi források szerint Izland már válaszolt is London és Hága felvetésére, de nem küldött ellenajánlatot. A Morgunbladid izlandi lap ezzel kapcsolatban azt jelentette, hogy London és Hága 2,75 százalékos kamatprémiumot javasolt az adósságra, de ezt az izlandi vezetés elfogadhatatlannak tartja.

Egy hétvégi jelentés szerint ugyanakkor Izland olyan új javaslatot fontolgat óriásira duzzadt külföldi adóssága törlesztési feltételeire vonatkozóan, amely jelentősen csökkenthetné a szigetország fizetési kötelezettségeit.

Bár az izlandi kormány már beleegyezett a visszafizetésbe, a résztvevő államok nem egységesek a feltételeket illetően. Ugyanakkor még maguknak az izlandiaknak is dönteniük kell: március 6-án tartják azt a népszavazást, amelyen erről határoz a lakosság. A 320 ezer fős izlandi lakosság nagy része ellenzi a tervezett visszafizetést, amelynek nyomán összesen 5,4 milliárd dollárt - az éves izlandi költségvetés kétharmadát - kellene 14 év alatt törleszteni. Ugyanakkor egy népszavazási "nem" nehéz helyzetbe hozhatja Izlandot, amely szeretne felvételt nyerni az EU-ba és a felvétel egyik alapfeltétele egy szabályozott adósságtörlesztés.

Az izlandi parlament a tavalyi év utolsó napján fogadta el az Icesave-törvényt, amely lehetőséget nyújt arra, hogy Izland 2016-tól részlegesen kártalanítson több mint 300 ezer brit, illetve holland bankbetétest. Az izlandi államfő január elején elutasította az Icesave-törvény aláírását, miután azt megelőzően annak megvétózását kérte a választók egynegyede.