Hetven Capital Partners ügynököt törölt a PSZÁF, házkutatás a cégnél

Vágólapra másolva!
Több hónapos vizsgálódás után döntött a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) és törölte a Capital Partners közel 70 ügynökét a felügyeleti nyilvántartásból. Az indoklás szerint az ügyfelekkel szemben tisztességtelenül jártak el. A Híradó tudomása szerint házkutatást tartanak a rendőrök a Capital Partners budapesti székházában, az információk szerint öt embert elvittek a rendőrök. Az [origo] egyik olvasója a Nyugati téren látta, hogy a cég székházát rendőrök veszik körül és az autókhoz megbilincselt embereket kísérnek.
Vágólapra másolva!

Már tavaly júliusban vizsgálatot kezdett a PSZÁF a Capital Partners ügynöki tevékenysége miatt, s ennek folyamán több hibát is talált, valamint megállapította, hogy az ügynökök tisztességtelenül jártak el az ügyfelekkel szemben, ezért közel 70 ügynököt kizért a felügyeleti nyilvántartásból.

A közvetítői tanácsadás nyomán az ügyfelek számos esetben nem tudták, hogy szerződéskötéskor ők a Capital Partners társasággal léptek kapcsolatba. Számos közvetítő alapvető képesítéssel és szakismeretekkel sem rendelkezett az általa ajánlott értékpapírokra vonatkozóan.

Ennek ellenére megkereséseik során gyakorta azt a valótlan látszatot keltették a potenciális ügyfélkörükben, hogy az ajánlott szolgáltatás azonnal vagy rövidesen kimagasló haszonnal járhat, illetve hogy a befektetések kapcsán a magyar, s nem a cseh jogrend lenne az irányadó.

Az ügynökhálózat magas, a piaci átlag többszörösére rúgó (ügyletenként 1,5-1,9 százalékos) forgalmi jutaléka miatt a közvetítők, egyéb közreműködő magánszemélyek alapvető érdeke volt minél több ügylet megköttetése az ügyfelekkel, akkor is, ha azokból a fogyasztónak nem volt esélye nyereség realizálására.

Ezek miatt a felügyeleti regiszterből törölték a Capital Partners minden ügynökét, ami közel 70 főt érint. A céget magát felszólították a jogszabályok betartására. A vizsgálat során csalás gyanúja miatt feljelentést is tettek a rendőrségen, valamint bevonták a Gazdasági Versenyhivatalt két függő ügynökség megvizsgálására.

A rendőrség kedden házkutatást tartott a cég székházánál, amely során öt embert letartóztattak. Az [origo] egyik olvasója a Nyugati téren látta, hogy a cég székházát rendőrök veszik körül és az autókhoz megbilincselt embereket kísérnek.