Több millió betöltetlen kínai állás - lapszemle

Vágólapra másolva!
Kamattartás vár a piac az amerikai jegybanktól, a japán kormány nyomás alá helyezte az ország központi bankját, Dél-Kínában több millió állás betöltetlen - külföldi gazdasági lapszemle.
Vágólapra másolva!

A piaci várakozások szerint a Fed tartani fogja az alapkamatát annak ellenére, hogy a kereskedelmi bankoknak nyújtott hitelezésen már szigorított a minap. A dollár gyengülni kezdett az euróval szemben - írja a Businessweek.

A japán kormány figyelmeztetett, hogy a defláció, a magas munkanélküliség és világgazdaság gyenge növekedése miatt törékeny a gazdasági fellendülés. Ezzel a japán jegybankra kívánt nyomást helyezni, hogy az segítsen az árszínvonal csökkenése ellen küzdeni. Konkrét lépéseket viszont nem kértek a Bank of Japan jegybanktól, amely nemrég bejelentette, hogy nem kívánnak további lazítást végbe vinni - írja a Reuters.

A Wal-Mart meg kívánja venni a Vudu online filmforgalmazót, hogy ezzel segítse saját értékesítési hálózatát - írja a Reuters. A két cég elismerte az üzletet, de részletekkel nem kívántak előállni.

A Goldman Sachs egy vezető bankára elismerte, hogy a bonyolult devizaügyletek, amelyek segítettek eltüntetni a görög államadósságot, sokkal átláthatóbbak "lehettek volna és kellett volna lenniük". Az amerikai nagybankot élesen támadták európai politikusok, amiért segítették a görögöket a költségvetési trükkjeikben - írja a Financial Times.

Dél-Kínában munkaerőhiány lépett fel a gazdasági növekedés miatt. A BBC által hivatkozott becslések szerint kétmillió munkásra lenne szükség az egyik dél-kínai ipari övezetben. A lap szerint az alacsony fizetés a fő okozója, hogy sok a betöltetlen állás.