Tovább terjeszkedne a bécsi tőzsde tulaja

Vágólapra másolva!
A bécsi értéktőzsdét üzemeltető Wiener Börse AG tájékozódó megbeszéléseket kezdett a horvát és a bolgár tőzsde esetleges privatizációjában való részvételről - írta az osztrák Wirtschaftsblatt a társaság igazgatósági tagjára hivatkozva.
Vágólapra másolva!

Heinrich Schaller leszögezte, hogy hivatalos tárgyalások még nincsenek, de tájékozódó megbeszélések már igen. Az igazgató elmondta: a szófiai értéktőzsde többségi állami tulajdonban van, a zágrábi viszont kisebb bankok és brókercégek tulajdona, és ez valamelyest nehezíti a privatizációt.

A bécsi tőzsdének jelenleg a budapesti mellett a prágai és a ljubljanai értéktőzsdében van többségi részesedése. Az idén január óta a négy tőzsde új holdingstruktúrában működik: a Közép- és Kelet-Európai Tőzsdeszövetség (CEESEG) négy tagja egyenrangú résztvevője a CEESEG AG holdingnak. Utóbbi elsősorban a stratégiai és pénzügyi vezetést látja el, a résztvevő tőzsdék az operatív működésért felelnek.

A társaságnál február elején közölték, hogy a CEESEG AG 97,45 százalékra növeli részesedését a ljubljanai tőzsdében. Michael Buhl, a Wiener Börse, egyben a holding igazgatósági tagja korábban elmondta: a CEESEG AG nyitott új tagok felvételére közép- illetve hosszú távon, és alapvetően többségi tulajdon megszerzésében érdekeltek.

A holding elsődleges célja növelni a helyi piacok és a régió likviditását, megkönnyíteni a piacra lépést a nemzetközi kereskedő cégek számára. Céljuk az is, hogy a bécsi után a másik három tőzsde is csatlakozzon a XETRA kereskedelmi rendszerhez. A szlovén tőzsde 2010 közepén csatlakozik, a budapesti várhatóan 2011-ben.