Elcsapja a PSZÁF a Dimenzió egyesület vezetőit

Vágólapra másolva!
Jogszabálysértést állapított meg a pénzügyi felügyelet a Dimenzió Biztosító és Önsegélyező Egyesületnél, ezért kezdeményezte a vezetők felmentését. A határozat szerint az egyesület egyebek között visszamenőleg módosította tartalékolási szabályait.
Vágólapra másolva!

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete átfogó vizsgálatot folytatott a Dimenzió Biztosító és Önsegélyező Egyesületnél, és súlyos hiányosságokat és jogszabálysértéseket tárt fel - áll a PSZÁF-nak az [origo]-hoz eljuttatott közleményében.

A felügyelet a szabálytalanságok közül kiemeli, hogy a Dimenzió egyesület visszamenőlegesen módosította tartalékolási szabályait, ezáltal elfedte a szavatolótőke-hiányát, így azt a PSZÁF nem észlelhette. Az egyesület emellett visszamenőleges hatállyal módosította a többlethozam-visszajuttatásról szóló általános szerződési feltételeit.

A PSZÁF határozatában ezért kezdeményezte a Dimenzió egyesület elnökségének, első számú vezetőjének és a számviteli rendért felelős vezetőjének felmentését. Előírja a Dimenzió egyesület közgyűlésének összehívását is, hogy a tagok megismerhessék a felügyeleti intézkedéseket.

A határozat előírja továbbá a biztosítónak, hogy a továbbiakban feleljen meg a tartalékok becslésére vonatkozó jogszabályi előírásoknak, pontosítsa a szerződés megkötése előtti ügyfél-tájékoztatási gyakorlatát, illetve a továbbiakban negyedévente teljes főkönyvi kimutatásban számoljon be gazdasági helyzetéről.