A nyaralók miatt szállhat el a benzinár

Vágólapra másolva!
Könnyen elképzelhető, hogy a szerdán nem érte el csúcspontját a benzinár, a nyári utazási szezonban a 350 forintos ár sincs kizárva.
Vágólapra másolva!

Szerdán soha nem látott szintre emelkedett az üzemanyagok ára Magyarországon, és könnyen lehet, hogy az év közepén ennél is drágább lesz a benzin.

"Bár éves átlagban 330-335 forintos benzinárral és ennél 15 forinttal olcsóbb gázolajjal számolunk, ám jelentős kilengések lehetnek az árfolyamban. A nyári utazási szezonban például világszerte nagyobb lesz az üzemanyag-fogyasztás, ez felhajtja az olajárat, így elképzelhető év közepén a 340-350 forintos benzinár" -mondta az [origo]-nak Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató igazgatója.

A kutató rámutatott, hogy kiugrások lehetnek az év során az árfolyamban, tartós olajáremelkedéssel egyelőre nem számolnak. Ehhez az kellene, hogy a világ vezető gazdaságai lábra álljanak és meginduljon a fejlődés, ám ezt egyelőre érdemes óvatosan kezelni, erről az oldalról tehát visszafogott hatással lehet számolni.

A nyári szezont mindenképpen árnövelő tényezőnek kell tekinteni, de az olaj árfolyama várhatóan nem marad a magasban az év során - osztotta Hegedűs véleményét Gelencsér Zsigmond. A Solar Capital elemzője hozzáfűzte a mostani 80 dolláros olajárfolyam indokolatlan, keresleti oldalról nincs alátámasztva, a készletek is jelentősek, ezek alapján reálisabb lenne a 65-70 dolláros árfolyam. A Magyar Nemzeti Bank sem vár éves szinten komolyabb drágulást, igaz, csökkenés sem szerepel az előrejelzésben. A szerdán publikált inflációs jelentés szerint az idén 80 dolláros olajkurzus várható, ami megegyezik a jelenlegi árfolyammal.

Magasabb árat vár a Goldman

A Goldman Sachs szakértői eltérő véleményen vannak, az amerikai befektetési bank legfrissebb prognózisa szerint az idén éves átlagban 85-95 dolláros hordónkénti olajárfolyammal lehet számolni. Ez a jelenleg 80 dollár körüli árfolyamhoz képest 6-18 százalékos növekedést jelentene.

Ha a forint árfolyamát változatlannak vesszük és feltételezzük, hogy az olajárváltozás egy az egyben megjelenik a kutakon, akkor a benzin esetében 340-380 forintos árat sem lehet kizárni. (Egyébként a forint miatt nem lesz sokkal olcsóbb a benzin, ha beválik a Raiffeisen Bank kedden kiadott elemzésében vázolt jóslat. A banki elemzés ugyanis az év hátralévő részében 199-211 forintos dollárárfolyamot jósol.)

Olajárprognózis

2009

2010

2011

Brent olaj hordónkénti ára dollárban

61,6

79,4

84,8

Brent olaj hordónkénti ára euróban

43,9

55,6

59,4

Brent olaj hordónkénti ára forintban

12 260

14 970

15 990


Forrás: Magyar Nemzeti Bank

Az eltérő előrejelzések is arra utalnak, hogy nagyon nehéz pontos prognózist adni az olajárra, amely az üzemanyagok árát az adótartalom, a forint árfolyama mellett leginkább befolyásolja. Az olaj árát a nemzetközi befektetői hangulat, ezen belül részben a dollár teljesítménye határozza meg, ha az amerikai deviza gyengül, akkor az olaj általában drágul.

Emellett a világ vezető gazdaságainak teljesítményéről szóló adatok, olajtermelő országokból érkező politikai események mellett az olajcégektől, illetve a különböző finomítókból érkező hírek is rángathatják a kurzust. A héten például franciaországi olajfinomítókban voltak sztrájkok, amelyek bár hamar véget értek, elegendők voltak ahhoz, hogy az európai benzin- és gázolajellátás miatt kezdjenek aggódni a befektetők, ami szintén árnövelő tényező volt.