Vágólapra másolva!
"Valahol középen" találkozhat a Fidesz és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a választások utáni költségvetési tárgyalásokon, de az IMF-nek szigorú feltételei lesznek a hiánycél esetleges növelésének elfogadása fejében - áll az egyik vezető nemzetközi elemző cég pénteken ismertetett forgatókönyvében. A cég szerint az IMF 5,5 százalékos hiánnyal egyezne ki, míg a Fidesz 7 százalékosat ajánlott.
Vágólapra másolva!

A Eurasia Group nevű - New York-i székhellyel létrehozott, de mára globális hálózattá bővült - politikai kockázatelemző és tanácsadó csoport értesülése szerint a Fidesz, amely "könnyű (választási) győzelem" előtt áll, az elmúlt hetekben "informális beszélgetéseket" folytatott a valutaalappal és az EU-val, felvetve a GDP-arányos idei államháztartási hiánycél emelésének szükségességét, a jelenlegi 3,8 százalékról 7 százalék körüli szintre.

Az Eurasia Group szerint az IMF és az EU "valamilyen középutas, 5-5,5 százalékos" hiányt el tudna fogadni, de csak azzal a feltétellel, hogy az új kormány hiteles konszolidációs lépéseket tesz, amelyek már jövőre éreztetni kezdenék hatásukat.