Soros az euró zuhanását látja - lapszemle

Vágólapra másolva!
Görögország elhalasztotta a kötvénykibocsátását, mert előbb újra megszorítana, Soros és más nagy alapkezelők az euró gyengülésére játszanak, új vevőjelölje lehet a Hummernek - külföldi gazdasági lapszemle.
Vágólapra másolva!

Ben Bernanke, az amerikai jegybank elnöke szenátusi meghallgatásán azt mondta, hogy felül fogják vizsgálni a Goldman Sachs Görögországgal kötött szerződéseit - írja a Businessweek. A gyanú szerint az amerikai bankház segített a bajba jutott államnak a költségvetési trükkökben.

Elhalasztotta kötvénykibocsátását Görögország, amely a tervek szerint 10 éves államkötvényekkel mérte volna le a piac reakcióját. A Wall Street Journal szerint azért halasztják az aukciót, mert a kormány egy új, 2-2,5 milliárd euró értékű megszorítást kíván előbb végrehajtani.

Nem szűnik az arany iránti érdeklődés, habár a néhány hete már nem jellemző a hatalmas áremelkedés. A dollár euróval szembeni gyengülésekor azonban a befektetők gyakran menti pénzüket a biztosnak hitt nemesfémbe. Ez történt az elmúlt napi kereskedésben, az arany ára ekkor 1 százalékkal növekedett - számolt be a Reuters.

Nagy befektetési alapok az euró elleni spekulációba kezdtek - írja a Wall Street Journal. A nagy alapok vezetői, köztük Soros György, magyar származású amerikai guru, egy üzleti vacsora alkalmával nyilatkoztak arról, hogy a dollár az euró szintjére erősödhet, ami egyben a közös pénz drasztikus zuhanását is jelentené. Jelenleg egy euró 1,35 dollárt ér.

A General Motors felújítaná egy korábbi tárgyalópartnerével a kapcsolatot a Hummer eladására, miután a kínai érdeklődő kiszállt az üzletből. Egy névtelenséget kérő forrás szerint a kínaiakkal való megállapodás előtt egy másik céggel is tárgyalt a GM, s ezt a vállalatot érdekelheti a márka - írja a Reuters.

A világ legnagyobb kiskereskedelmi lánca a Wal-Mart arra készül, hogy jelentősen csökkentse károsanyag-kibocsátását öt éven belül. A környezetbarát arculatot öltő lánc szerint ez egyenértékű azzal, mintha 3,8 millió autó tűnne el hirtelen az utakról - írja a Reuters.