Ukrajna szénhiány miatt nem szállít áramot szomszédainak

Vágólapra másolva!
Hétfőn leállt a kereskedelmi áramszállítás Ukrajnából Magyarországra, ez azonban nem jelent problémát, mert az onnan érkező import elenyésző.
Vágólapra másolva!

Az ukrán-mayar határon hétfőn leálltak a kereskedelmi áramszállítások - közölte Tari Gábor, a magyarországi áramrendszert irányító Mavir vezérigazgatója. Ukrajnából a magyar áramimport elenyésző, így a leállás érdemben nem befolyásolja az ország ellátását.

Ukrán hírügynökségek a kijevi energiaügyi minisztérium szóvivőjére hivatkozva hétfőn közölték, Ukrajna legalább egy hónapra leállította az áramexportot Magyarországra, Romániába és Szlovákiába a szénhiány miatt. A jelentések szerint az áramexportot beszüntető cégek mintegy fele az eddigi miniszterelnök, Julija Timosenko köreinek ellenőrzése alatt áll.

Tari Gábor jelezte, a magyar-ukrán határon a szállítási jogokat februárra és márciusra aukció keretében kiosztották, ami feltétele a kereskedelmi szállításnak. A használati joggal rendelkező piaci szereplőket a Mavir nem nevezheti meg az érvényes előírásoknak megfelelően, a diszkriminációmentes eljárás érdekében.

A kereskedelmi szállítások hiánya nem jelenti azt, hogy az adott vezetékeken nem történik áramlás, hiszen a fizikai törvényeket a kereskedelmi megállapodások nem írják felül. Ezért látható a Mavir honlapján, - ahol ötperces frissítésben leolvashatók az aktuális áramlások és rendszeradatok - jelenleg több, mint száz megawatt villamos energia jön be az országba. Ez az érték a villamos energia áramlásoknak megfelelően folyamatosan változik.