Romániában is lebukott a csaló brókercég

Vágólapra másolva!
A Capital Partners mostantól nem folytathat tőzsdei tevékenységet Románia területén - döntött a romániai Országos Tőkepiaci Felügyelet (CNVM) csütörtökön. A cég magyarországi képviselőit egy héttel ezelőtt helyezte előzetes letartóztatásba a rendőrség.
Vágólapra másolva!

Králik Lóránd, a CNVM néhány héttel ezelőtt kinevezett biztosa elmondta, hogy a romániai országos tőkepiaci felügyelet ezen a napon törölte nyilvántartásából a prágai székhelyű brókercéget, amely a Cseh Nemzeti Bank értesítése alapján nyújtott befektetési szolgáltatásokat az elmúlt három évben, mégpedig a szolgáltatások szabad áramlásának európai uniós alapelve alapján. Ezt azonban jogsértő módon tette, ezért kellett fellépni ellene - mondta a biztos.

Králik Lóránd elmondta: a CNVM hasonló okokból hozta ezt a döntést, mint amelyek alapján a múlt héten Magyarországon is kénytelenek voltak intézkedéseket hozni a cég ellen. A Csehországban bejegyzett brókercég függő ügynököket alkalmazott, folyamatosan jogsértő magatartást tanúsított az elmúlt másfél évben.

Magyarországon tavaly nyár óta vizsgálta a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete a Capital Partnerst. Mint megállapították, az ügyfelekkel tisztességtelenül jártak el, ezért a cég 70 ügynökét törölték a felügyeleti listáról. A cég képviselőit pedig a rendőrség csalás gyanúja miatt helyezte előzetes letartóztatásba.

Az álbrókerek nem voltak bejelentve sem a román illetékes szervnél, sem a csehországi hatóságnál. Ugyanakkor agresszív módszerekkel keresték a befektetőket, telefonhívásokkal folyamatosan zaklatták őket, az uniós direktívákkal ellentétes szellemben hatalmas - 50-60 százalékos - "biztos profitot" ígértek nekik. Amikor az ügyfelek kimutatásokat kértek, kiderült, hogy portfóliójuk jelentősen leapadt, ugyanis a piaci szinthez képest aránytalanul magas közvetítési jutalékokat számoltak fel.

Romániában a Capital Partners-szel kapcsolatos vizsgálat már tavaly februárban megkezdődött, márciusban a tőzsdefelügyelet felhívta a cseh illetékes hatóság figyelmét a brókercég jogsértő magatartására. A cseh hatóság ígérte, hogy kivizsgálja az ügyet, utoljára júniusban jelezte, hogy ez a vizsgálat folyamatban van.

"Azóta nem kaptunk semmilyen értesítést, ezért most, nyolc hónap elteltével kénytelenek voltunk a jogunkban álló legdrasztikusabb lépéshez folyamodni, vagyis kitiltottuk a céget Románia területéről, és az Európai Bizottság elé visszük az ügyet. Ezt az intézkedést a romániai befektetők védelmében hoztuk, a tőzsdefelügyelet honlapján és a sajtóban is felhívtuk a figyelmet: ennek a brókercégnek nincs joga Románia területén tőkepiaci tevékenységet folytatni" - mondta az Králik Lóránd.

Ha a cseh szakfelügyeleti hatóság rendesen ellátta volna a felügyeletet, jogkövető magatartásra kötelezte volna a prágai brókercéget, és ezzel kapcsolatban a román illetékes hatóság is kapott volna bármilyen visszajelzést, ez utóbbi nem ment volna el a végsőkig - mondta a tőzsdefelügyeleti biztos. "Ha a botrányt nem is lehetett volna megelőzni, legalább meg lehetett volna akadályozni, hogy Romániából, illetve Magyarországról ilyen nagy pénzösszegeket vigyenek ki" - tette hozzá.

Budapesten egy héttel ezelőtt a Capital Partners ugyancsak jogsértő magatartása miatt hét gyanúsított előzetes letartóztatását rendelte el a Budai Központi Kerületi Bíróság üzletszerűen elkövetett, különösen nagy kárt okozó csalás bűntette miatt. A rendőrség összesen tizenöt embert gyanúsít a Capital Partners csalássorozatával kapcsolatban.

Tafferner Éva, a BRFK szóvivője korábban egy sajtótájékoztatóján elmondta: a gyanú szerint a befektetési tanácsadó cégnél kereskedelmi tevékenység látszatát keltve csapták be az ügyfeleket. Az okozott kárt jelenleg legkevesebb hárommilliárd forintra becsülik, de feltehetően sok sértettről még nem tudnak. A romániai hatóságnak nincsenek adatai a romániai kár mértékéről.