Felbolydulhat az EU: jön az európai IMF?

Vágólapra másolva!
Az eurózóna két vezető hatalma, Németország és Franciaország arra készül, hogy létrehozzon egy európai valutaalapot, tető alá hozták az AIG-MetLife üzletet, az afrikai gazdaságok pedig az eddig vártnál jobban teljesíthetnek. Nemzetközi gazdasági lapszemle.
Vágólapra másolva!

Németország és Franciaország arra készül, hogy az eurózónán belüli kooperáció erősítése érdekében a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) hasonló intézményt hozzon létre uniós szinten - írja a Financial Times (FT).

Az Európai Valutaalap (EMF) nevű szervezet egyelőre csak ötletszinten létezik, Berlin és Párizs azon dolgozik, hogy kialakítsa a fő működési szabályokat, a cél pedig az lenne, hogy kezelni lehessen az olyan helyzeteket, amikor egy tagállam felelőtlen gazdaságpolitikája az egész térség gazdasági stabilitását veszélyezteti - mint most Görögország esetében.

A londoni lap szerint az EMF ötletét a franciák már régóta támogatják, de eddig nem kaptak hozzá segítséget, és amennyiben ez most mégis sikerül, akkor olyan változások jöhetnek az Európai Unióban (EU), amire az euró 1999-es bevezetése óta nem volt példa.

Az EMF ötlete melletti érv lehet, hogy mind Franciaország, mind pedig Németország azon az állásponton volt korábban, hogy a bajba jutott Görögországnak nem szabad az IMF segítségét elfogadnia. A német gazdasági miniszter Wolfgang Schäuble a hétvégén azt mondta, hogy nem akarnak az IMF-nek versenytársat állítani, de szükség van egy olyan szervezetre, amely a valutaalaphoz hasonlóan működik és biztosítja az eurózóna belső stabilitását.

Az FT szerint amennyiben a német álláspont győzedelmeskedik, úgy könnyen lehet, hogy az EMF keretein belül is komolyan büntetnék majd a deficit- és adósságszabályokat megsértő államokat, könnyen lehet, hogy ezek az országok lemondhatnának a kohézióüs alapok pénzéről, a miniszetereik nem szavazhatnak majd az uniós miniszteri tanácskozásokon.

Az amerikai megabiztosító, az AIG vasárnap lezárta azokat a tárgyalásokat, amelyek a külföldi életbiztosítói üzletrészének, az American Life Insurance Co (Alico) eladásáról szóltak. A Reuters szerint a vevő a MetLife Inc, a vételár pedig 15,5 milliárd dollár, amit készpénzben és részvényben fizet ki a vásárló vállalat.

A 2009-ben csaknem 200 milliárd dollárból megmentett és így állami kézbe került AIG a MettLife kisebbségi tulajdonosa lesz. A MetLife 6,8 milliárd dollár fizethet készpénzben, a fennmaradó 8,7 milliárdért pedig értékpapírokat ad majd - ez utóbbi 14 százalékos részesedéssel ér majd fel.

A Wall Street Journal (WSJ) cikke szerint az afrikai vezető gazdaaságok viszonylag gyorsan magukra találnak a válságos időkben is, aminek következtében az eddig vártnál magasabb növekedési dinamikára lehet számítani a kontinensen. A lap a Nemzetközi Valutaalap (IMF) első emberét idézi, Dominique Strauss-Kahn szerint a Szaharától délre eső afrikai terüketeken a gazdasági növekedés akár 4,5 százalékos is lehet az idén, szemben a korábbi 4 százalékos prognózissal.

Az IMF szerint mindenek előtt Dél-Afrika és Nigéria teljesíthet jól, ami az egész régiót magával húzza majd.