Egy napot késik a malévesek fizetése

Vágólapra másolva!
A Malév március kilencedikére ígérte a dolgozóknak a bérek kifizetését, ehhez képest a cég kommunikációs vezetője közölte, 10-én kerül a számlákra az összeg. Hegedűs Ádám hozzátette: a tizedikei utalás a mai törvények szerint belefér a határidőbe, igaz, a kollektív szerződés a hónap 5-ik napját határozza meg a bérek utalására a munkavállalók egy csoportjánál.
Vágólapra másolva!

Csorba Attilát, a Légiközlekedési Dolgozók Független Szakszervezetének elnökét is megkerestük a fizetések ügyében, az érdekképviselet vezetője türelmet kért egy tárgyalás miatt. Azt ígérte, este hat óra után tájákoztatást ad a fejleményekről.

A Malév helyzete egyelőre nincs megoldva, bár már másfél hete megszületett a megállapodás a Malév megmentéséről, államosításáról. Másfél hete Oszkó Péter pénzügyminiszter, az orosz Vnyesekonombank, a légitársaság korábbi fő tulajdonosa, az AirBridge Zrt., a Malév Zrt. és az MNV Zrt. képviselői aláírták azt a dokumentumot, miszerint a Malév Zrt-ben a magyar állam szerez meghatározó, 95 százalékos tulajdont. (A fennmaradt 5 százalékkal az AirBridge rendelkezik.)

Az átutalásra várva

A megegyezés alapján magyar állam a Malév tőkeemelésében részben készpénzzel, részben pedig apporttal, korábbi adósságok konvertálásával vett részt, így összesen 25,2 milliárd forinttal emelt tőkét a légitársaságban. Az MNV Zrt. már korábban kezdeményezte a Vnyesekonombankkal (VEB) szemben a korábban vállal 32 millió eurós garancia lehívását, a bank vállalta, hogy három napon belül fizet, az átutalás eddig tudomásunk szerint nem történt meg.

A Pénzügyminisztériumot többször kerestük az elmúlt napokban, hogy mikor várható az orosz bank átutalása. A tárca türelmet kért, jelezték, amint fejlemény van az ügyben tájékoztatást fognak adni. A PM egyelőre arra sem adott választ, hogy mit fog tenni abban az esetben, ha az orosz bank esetleg nem utalná el a kérdéses összeget.

Pichler Ferenc, a PM szóvivője még múlt csütörtökön azt mondta, hogy a pénz addig nem érkezett meg, hátravannak bizonyos adminisztratív teendők. Az MTI pénteken pedig azt közölte, információi szerint magyar részről az adminisztráció rendben van, már csak az utalásra kell várni, amire még pénteken vagy ezen a héten kerül sor.