Portugália lemásolja a görög megszorítást - lapszemle

Vágólapra másolva!
Portugália is megszorít, nyárra alakulhat ki az "európai IMF" terve, a görögök a G20-hoz fordulnak a spekulánsok ellen - külföldi gazdasági lapszemle.
Vágólapra másolva!

A Wall Street Journal szerint az Európai Unió terveket terjeszt elő, amelyek az európai valutaalap megalakulásához vezethetnek. Amadeu Altafaj Tardio biztos szerint az év közepére alakulhat ki az "EMF" felállításának tervezete.

Angela Merkel német kancellárasszony viszont arra figyelmeztetett, hogy az "Európai IMF" megalkotása a tagállamok egy új megegyezésével kell, hogy létrejöjjön. "A rendelkezésünkre álló szankciók nem voltak elégségesek" - ismerte el Merkel a görög válság kapcsán. A jelenlegi szabályok ugyanis csak gyenge kereteket szabnak az eurózónának, amit a válságban lényegében egy ország sem tart be - írja a Financial Times.

Portugália követi Görögországot a megszorító intézkedésekben. A dél-nyugat-európai ország szintén hatalmas deficittel küzd, így elengedhetetlen, hogy lefaragjanak a kiadásokból. Portugália 2013-ig 2,8 százalékra szorítaná le a hiányt a jelenlegi 8,3 százalékról a közalkalmazottak bérének leszorításával, az állami beruházások visszafogásával és adóemeléssel - írja a Reuters.

A lap cikkében arról is ír, hogy a görög miniszterelnök a legfejlettebb országokat tömörítő G20-csoporthoz fordul annak érdekében, hogy lépjenek fel a spekuláció ellen. A kormányfő reméli, hogy az Egyesült Államok is csatlakozik a spekuláns tőke elleni fellépésben.

Minimálisan ugyan, de már több amerikai munkaadó nyilatkozott úgy, hogy munkaerőt vesz fel a második negyedévben, mint ahányan elbocsátásokat látnak - derült ki egy felmérésből. Az előző adatsorban még a kirúgási várakozások voltak enyhe többségben, most azonban a felvételről beszéltek többen - írja a Marketwatch. Ennek a jelentősége, hogy az amerikai gazdaság enyhe fellendülését vetíti elő.

Az AIG megvált a második tengerentúli egységétől is. A vevő MetLife 6,8 milliárd dollárt fizet az American Life Insurance Company (Alico) biztosítóért készpénzben és 8,7 milliárdot részvényben. Az AIG a világ legnagyobb biztosítója volt a válság kitöréséig, azóta viszont az amerikai kormány kimentette közpénzből, s arra kényszerítette, hogy eladja néhány leányvállalatát - írja a BBC.