Egy magyar átlagosan 2,6 millió forintot termel

Vágólapra másolva!
A magyar gazdaság 6,3 százalékkal esett vissza tavaly - erősítette meg előzetes becslését a statisztikai hivatal. Ez az adat a rendszerváltás utáni legnagyobb visszaesést mutatja, de egyben alátámasztja a reményt, hogy a növekedés már ebben a negyedévben beindulhat. Egy állampolgárra 2 604 000 forintnyi termelés esik.
Vágólapra másolva!

A Központi Statisztikai Hivatal nyilvánosságra hozta a tavalyi utolsó negyedéves gazdasági teljesítményről szóló jelentését, amely egyben a 2009-es év egészéről is beszámol. Az adatok azt mutatják, hogy az év utolsó három hónapjában 4 százalékkal esett vissza a GDP az előző év azonos időszakához viszonyítva, de a gazdaság aktuális dinamikáját mutató negyedévről negyedévre mért változás csak 0,4 százalékos visszaesés volt.

Fél éve még arra lehetett számítani, hogy 2010-nek csak a második felében fordul növekedésnek a gazdaság, de a tavalyi utolsó negyedéves adatok alapján szinte biztosnak tűnik, hogy már a január-márciusi időszakban elkezdődik a fellendülés, még ha alacsony mértékben is.

A pénzügyminisztérium becslése szerint idén 0,1 százalékkal esik vissza a gazdaság. Az elmúlt hónapokban többször módosítottak a várakozásokon, amelyek így 0,9 százalékos mínuszról fokozatosan emelkedett -0,1 százalékra.

Járai Zsigmond a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének rendezvényén kedden arról beszélt, hogy "közröhej" a várakozások tizedekkel való módosítgatása, mivel ilyen távolságból csak 1-2 százalékpontos hibahatárral lehet becsülni.

Az Eurostat adatai szerint az unió gazdasága 2,3 százalékkal esett vissza 2009 utolsó negyedévében és csak 6 olyan ország volt, amely nagyobb csökkenést szenvedett el.

A GDP adat részletezéséből kiderül, hogy a háztartások fogyasztása 5,7 százalékkal csökkent az utolsó negyedévben tavaly, ami magyarázat arra, hogy a Pénzügyminisztérium miért vár az előzetesen becsülnél kisebb adóbevételeket a gazdaság növekedése ellenére. A termelés és a fogyasztás ugyanis az átlagnál jobban visszaesett, míg az export mérsékelte a csökkenést, s az adók inkább az előbbiektől függ. Egy magyar állampolgárra 2 604 000 forintnyi termelés esik.