EU-USA egységfront a spekuláció ellen - lapszemle

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok és az Európai Unió is támogatja a spekuláció elleni fellépést, óriási profit halálos betegekkel, laposabb lehet az amerikai kilábalás - külföldi gazdasági lapszemle.
Vágólapra másolva!

Nemzetközi összefogással szigorítanának az olyan pénzügyi műveletek ellenőrzésén, amelyek spekulációval veszélyeztetik egy-egy ország fizetőképességét. Az Egyesült Államok és az Európai Unió közösen lépnének fel miután az ebbéli szándékát már kinyilvánította az USA, Németország, Franciaország, míg az unió bizottságának elnöke, José Manuel Barroso arról beszélt, hogy egy bizottság felállításával kezdődik meg hamarosan a "tisztán spekulációs" ügyletek elleni harc - írja a Wall Street Journal.

A görög miniszterelnök szerint Barack Obama támogatásáról biztosította Görögországot a megszorító intézkedések végigviteléhez. George Papandreou kedden találkozott az amerikai elnökkel Washingtonban, ahol a gazdasági válság kérdéseiről egyeztettek. Barack Obama arról is biztosította a fizetési gondokkal küzdő déli országot, hogy az Egyesült Államok fellép a piaci spekuláció ellen, amely Görögország válságát mélyítette - írja a Bloomberg.

A piaci elemzők laposabb kilábalási utat látnak az Egyesült Államok számára, mint eddig, ugyanis bár javították a márciusi előrejelzést, összességében kisebb növekedést várnak a jövő évre - írja a Reuters. A jelenlegi hónap gazdasági teljesítménye 3,1 százalékos növekedésről szól a közgazdászok szerint, jövőre pedig már csak 3 százalékos éves növekedést várnak a korábbi 3,1 százalék helyett.

A Wall Street Journal cikke egy szokatlan befektetési eljárásra hívta fel a figyelmet, amellyel hatalmas profitokat lehet elérni; az egyetlen trükkje az, hogy találni kell egy társbefektetőt, aki tartósan beteg. A nagyvállalatok által kibocsátott kötvényeket egy egészséges és egy beteg befektető jegyzi le, s erre a piacon szokásos kamatot várhatják el. A beteg partner elhalálozásakor a társ névértéken, azaz a piacinál jóval olcsóbban veheti meg a kötvény másik felét, s a különbözet számára tiszta haszon.