Sólyom politikai vétót emelt a csoportosper-törvény ellen

Vágólapra másolva!
Sólyom László köztársasági elnök politikai vétót emelt az úgynevezett polgári perrendtartási törvény ellen és visszaküldte megfontolásra az országgyűlésnek. A létrehozandó új jogintézménynek sok előnye van, de Sólyom szerint a törvény nem megalapozott, így sok visszaélésre adna lehetőséget.
Vágólapra másolva!

A köztársasági elnök hivatala közleményben tájékoztatott arról, hogy Sólyom László visszaküldte az országgyűlésnek a polgári perrendtartásról szóló törvény módosítását. A jogszabály létrehozna egy új intézményt: a csoportos perelés lehetőségét, amellyel gyorsabban és alacsonyabb költségekkel lehetne több, hasonló pert kezelni. (Az angolszász mintájú módszerről itt olvashat többet.)

A köztársasági elnök szerint a törvény előkészítetlen, a rendelkezései elnagyoltak és visszaélésre adnak lehetőséget, amire a parlamenti vitában az igazságügyi államtitkár fel is hívta a figyelmet. A Sólyom László szerint a Magyar Ügyvédi Kamara, a Budapesti Ügyvédi Kamara és több más gazdasági és kereskedelmi szövetség is kifejezte aggályait. Mindezek mellett azzal is érvelt a köztársasági elnök, hogy a bevezetésre szánt 30 napos határidő kevés, ennyi idő alatt nem képesek felkészülni a bíróságok.

Az Országgyűlés február 22-én, cikluszáró tavaszi ülésszakának utolsó napján fogadta el a polgári perrendtartásról szóló törvény csoportos keresetindítást lehetővé tevő módosítását 191 igen és 135 nem szavazattal.