Újabb pilótajáték-gyanús cégeket jelentett fel a PSZÁF

Vágólapra másolva!
Lakossági bejelentés után, pilótajáték gyanújával feljelentés tett a pénzügyi felügyelet a TVI Expressz és a Canadian Diamond Traders ellen.
Vágólapra másolva!

Utazási iroda és gyémánt kereskedő ellen is tett rendőrségi feljelentést a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), mivel azok feltehetően pilótajátékot folytattak - mondta Binder István a PSZÁF szóvivője az MTI-nek pénteken.

A feljelentésekre lakossági bejelentés után került sor. A PSZÁF-nak nincs hatásköre az ilyen ügyek kivizsgálására, ezért azokat a nyomozó hatósághoz továbbítja - tette hozzá a szóvivő.

A TVI Expressz honlapja látszólag egy utazási irodát népszerűsít, de a közölt részletekből kiderül, hogy "egyszeri 250 USD összegű tagsági díj befizetésével életre szóló tagságot kap, valamint egy ajándék utalványt, mely 7 nap 6 éjszakára, 2 fő részére biztosít ingyen szálláslehetőséget 3-tól 5 csillagos szállodában a világ bármely pontján." A folytatás: "Ne tartsa meg magának ezt a fantasztikus lehetőséget, feltétlenül juttassa el a hírét azokhoz is, akik kedvesek az Ön szívének, mert ezzel mindannyian 10.000 USD-t keresnek (rendszeresen)!" (A cég piramisjátékra emlékeztető szerveződésével az [origo] is foglalkozott, erről itt olvashat.)

A Canadian Diamond Traders honlapja a következő kérdést teszi fel a látogatónak: "Szeretne Ön havonta vagy hetente nettó 2.300 US dollárt keresni és még igazi gyémántokkal (kanadai hivatalos értékbecsléssel, számlával kísérve) is gazdagodni?" A folytatás: "a Canadian Diamont Traders Inc. nemzetközi, internetes gyémántüzletének segítségével bárki számára elérhető, hogy részesüljenek az eddig csak a gazdagok számára elérhető kiváltságban."

Itt 120 dollárt kell befizetni, és két újabb ügyfelet hozni. A cég számítógépes hálózatot szervez, amelybe bekerülnek az új ügyfelek, és ha betelik a egy-egy hálózat (csoport), akkor jár a bent levőknek a 2.300 dollár. Arról nincs szó az ismertetőben, hogy hányan vannak egy csoportban, viszont meghatározott teljesítmény után ingyen gyémánt is jár.

Mindkét üzlet a multi-level marketing (MLM) alapján épül fel. Binder István elmondta, hogy az MLM és a pilótajáték között az a különbség, hogy az első mögött található áru, míg a pilótajáték csak a jutalékért működik. A nyomozásnak azt kell kiderítenie, hogy az adott cég gyakorlata melyikbe tartozik.

Az utóbbi hónapokban a pénzügyi felügyelet több esetben is piramisjáték gyanújával vizsgálódott. Legutóbb a devizapiaci kereskedéssel foglalkozó Freedom Rocks-szal kapcsolatban közölte a PSZÁF, hogy a Magyarországon működő, amerikai bejegyzésű gazdasági társaság piramisjátékot építhetett ki, tavaly novemberben pedig hasonló vizsgálatot végzett a ScienNet törzsvásárlói klubnál is, ott azóta a VPOP vizsgálódik.