Milliós felügyeleti bírság a Budapest nyugdíjkasszáknak

Vágólapra másolva!
Működési szabálytalanságok miatt 2-2 millió forintra bírságolta a PSZÁF a két Budapest nyugdíjpénztárat.
Vágólapra másolva!

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) két-két millió forintos bírságot szabott ki a Budapest Önkéntes Nyugdíjpénztárra és a Budapest Magánnyugdíjpénztárra - közölte a hatóság kedden. (A büntetések a cégekre kiszabható bírság alsó tartományába esnek.)

A felügyelet kötelezte a magánnyugdíjpénztárat, hogy tekintse át a tagokkal való elszámolásokat és rendezze a negatív számlaegyenlegeket. Az önkéntes nyugdíjpénztárnak pedig előírta, vizsgálja felül a tagok tavalyi elszámolásai és a módosított adatok figyelembevételével készítse el a pótelszámolást.

A felügyelet egyúttal felszólította a nyugdíjkasszákat, hogy szüntessék meg az informatikai és elszámolási hiányosságokat. A pénztáraknak az igazgatótanács által jóváhagyott, határidőket és felelősöket tartalmazó intézkedési tervet kell készíteniük, különös figyelmet fordítva az informatikai stratégiára, fejlesztési tervekre.

Problémák

A PSZÁF tavaly augusztus és szeptember közepe között tartott vizsgálatot a Budapest-kasszáknál. Az eljárás alapján mindkét nyugdíjkasszánál kiderült, hogy saját nyilvántartási rendszert alkalmaztak. Így jelentős készpénzállományt (esetenként több száz millió forintot) tartottak a bankszámlán, aminek célja a felügyelet szerint az volt, hogy a pénztár egyszerűen kezelje az eszközök portfólióba történő helyezését és kivonását.

A vizsgálat az önkéntes nyugdíjpénztár esetében megállapította azt is, hogy a pénztár a beérkező pénzügyi tételeket nem azonosította be folyamatosan. Az is problémás a felügyelet szerint, hogy az önkéntes kassza néhány, portfóliót váltó tag esetében nem a tag által kért vagy a szabályzatban rögzített fordulónapi árfolyammal hajtotta végre a portfólióváltást.

A távozó tagokkal kapcsolatos elszámolások során az önkéntes pénztár jellemzően a szabályzatában meghatározott határidőben számolt el a tagokkal, néhány esetben azonban határidőn túli kifizetés volt, s ezeknek a tagoknak nem fizetett késedelmi kamatot.