Hol az adócsökkentés a Fidesz programjában?

Vágólapra másolva!
Elengedhetetlennek látszik a Fidesz talán legmerészebb ígéretének megvalósításához - az egymillió munkahely létrehozásához - az adók és járulékok csökkentése. A párt múlt pénteken nyilvánosságra hozott választási programjából  mégis hiányzik az adócsökkentés, amelyről évek óta beszélnek fideszes politikusok és Fidesz-közeli szakemberek. A szóban hol direkten, hol utalásként már vállalt ígéret hiánya azért is szúr szemet, mivel a program elé illesztett ajánlásokból három konkrétan is említi az adócsökkentést.
Vágólapra másolva!

Matolcsy György, az 1998 és 2002 közötti kormány egyik fideszes gazdasági minisztere jegyzi a párt 2010-es választási programjának gazdasági fejezetét. Sem ebben, sem a többi fejezetben nem esik szó direkt adócsökkentésről, legfeljebb az adórendszer egyszerűsítéséről, a bürokratikus költségek csökkentéséről, és ezekről is csak a vállalkozások vonatkozásában.

A dolgozatban többek között a következő áll: "a program elsődleges célja a betarthatatlanul bonyolult és olykor önkényesen működtetett adórendszer egyszerűsítése, másodlagos célja a vállalkozások tevékenységét szabályozó előírások terheinek csökkentése".

Az adócsökkentésre tehát nem tesz ígéretet, csupán indirekt módon utal rá: "Ma Magyarország nemcsak az adóterhelés, de az állami szabályozásból fakadó terhek mértéke alapján sem versenyképes, még régiós összehasonlításban sem. Ezért a nemzeti ügyek politikájának egyik fontos célkitűzése, hogy Magyarország váljék a kelet-közép-európai régió leginkább vállalkozásbarát országává, olyanná, ahol a vállalkozások működésének állami szabályozása egyszerű és kiszámítható."

A lakosságról nincs szó

"A nemzeti ügyek kormánya csökkenteni fogja az adminisztráció gerjesztette költségeket, az állami tevékenységekből fakadó vállalkozói kockázatokat. Programot indít a gazdasági bürokrácia és adminisztráció csökkentésére. [...] Ezzel közvetlenül 300-500 milliárd forinttal csökkennek a vállalkozások egy évre jutó költségei. A program hasonlóan fontos hatása, hogy egyszerű és betartható szabályozás révén csökkennek az állam gerjesztette kockázatok, így vállalkozásaink számára jobban megéri bővíteni, újítani" - tartalmazza a program. Ennél többet azonban nem tudhatunk meg az egyszerűsítés módjáról sem, a lakossági adóügyek pedig szóba sem kerülnek.

A Matolcsy nevével fémjelzett fejezetben felbukkan még az adónemek számának csökkentése, de ez is csak érintőlegesen, konkrét tervek ismertetése nélkül: "Csökkenteni kell az adók számát, egyszerűsíteni az adóbevallásokat, szélesíteni az egyszerűsített adózási módozatok körét."

Az ajánlók csökkentést ajánlanak

A program ajánlói közül Járai Zsigmond, a Fidesz holdudvarába tartozó gazdasági szakember, volt jegybankelnök és pénzügyminiszter - aki várhatóan jelentős befolyással bír majd a következő kormány gazdaságpolitikájára - a következőt írja: "A magyar vállalkozások versenyképességének fellendítését kell szolgálnia az alacsonyabb adókulcsokkal működő, sokkal egyszerűbb adórendszernek, a szükséges szolgáltatások nyújtását szem előtt tartó, a felesleges bürokráciát megszüntető államigazgatásnak és a közélet tisztaságát javító korrupciócsökkentésnek."

Járai egyébként a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) nemrég tartott rendezvényén is beszélt arról, hogy a kormányalakítás utáni héten azonnal adót kellene csökkenteni, méghozzá "drasztikus" mértékben.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke ajánlása szerint olyan kormányzatot vár, amely "csökkenti a vállalkozások terheit s képes átstrukturálni az adórendszert." Makovecz Imre építész - aki ilyenként temészetesen nem gazdasági szakember - pedig azt írja, "nemzeti érdek az, hogy [...] az adó- és járulékterheket radikálisan csökkentse a kormányzat."

Orbán Viktor vállalta

Az adóterhek mérséklésére vonatkozó pontok hiánya azért is feltűnő, mert Orbán Viktor március 9-én, a Vállalkozók és Munkaadók Országos Szövetsége (VOSZ) konferenciáján nyíltan politikai felelősséget vállalt az adócsökkentésre. A VOSZ hat javaslatot ajánlott a következő, várhatóan Fidesz-vezetésű kormány figyelmébe, ezek közül az első és legfontosabb a vállalatok és a lakosság adóterhelésének a régiós átlag alá történő csökkentése volt. A Fidesz elnöke előbbit négy, utóbbi hat év leforgása alatt vállalta. Azonnali csökkentésre ez az informális megállapodás természetesen sem jogi, sem politikai értelemben nem kötelezi az új kormányt.

Olvasóink az adócsökkentésre szavaztak

Az [origo] pár napja indított szavazásából az tűnik ki, hogy olvasóink a legfontosabb, legelsőként kezelendő kérdésnek tartják az adócsökkentést, a vállalkozások helyzetének könnyítését. Azt a kérdést tettük föl, hogy az olvasók milyen gazdaságpolitikai intézkedéssel kezdenék a ciklust a következő kormány helyében, és szerda délben, több mint 18 ezer szavazat beérkezése után az öt lehetséges válaszból kettő egyértelműen kiemelkedik. Közel 44 százalékkal vezet az "adó- és járulékcsökkentés, a bürokrácia visszaszorítása", a második helyen, 41 százalékkal az "állami munkahelyteremtő programok beindítása" áll.



Az [origo] megkereste a Fidesz több politikusát és szakemberét azzal a kérdéssel, hogy miért hiányzik a programból az adócsökkentés, de ők részben nem akartak megnyilvánulni a témában, részben pedig nem reagáltak a megkeresésünkre.