Bank of America: Túlzottak a magyar hiány miatti aggodalmak

Vágólapra másolva!
Túlzottak a magyarországi államháztartással kapcsolatos piaci aggodalmak, ezért bőven van tér a kamatcsökkentésre - derül ki a Bank of America-Merrill Lynch befektetési bank elemzéséből, amely szerint 4,5 százalékra süllyedhet a magyar alapkamat.  
Vágólapra másolva!

Új indexet dolgozott ki az általa rendszeresen figyelt fő feltörekvő piacok pénzügypolitikai kondícióinak követésére a Bank of America-Merrill Lynch befektetési bank londoni részlege.

Az indexhez használt kritériumok alapján a közép-európai három EU-gazdaság mindegyikében továbbra is viszonylag feszes a monetáris környezet, tekintettel a más felzárkózó gazdaságokéhoz képest jóval enyhébb inflációs nyomásra - derül ki a bank kedden publikált elemzéséből.

BofA: 4,5 százalékig süllyedhet a magyar alapkamat

A bank szakértői szerint a lengyel és a cseh jegybank az időnként elhangzó szigorú - kamatemelést megelőlegező - nyilatkozatok ellenére nem akarja tovább erősíteni a zlotyt és a koronát, az pedig infláció ebben a két országban jó eséllyel a kitűzött cél alatt lesz az év végén. Mindemellett az euróövezeti jegybank is várhatóan mindössze egy 0,25 százalékpontos kamatemelést hajt végre, azt is csak majd decemberben.

Ezek alapján a Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzői nem várják a jelenleg 1 százalékos cseh alapkamat emelését az idén. Lengyelországban lehetségesnek tartják a 3,50 százalékos jegybanki kamatszint fél százalékpontos emelését decemberig, de megjegyzik, könnyen el is maradhat a monetáris szigorítást.

Magyarországon ugyanakkor az idén még további 1,25 százalékpontos kamatcsökkentésre nyílik mód, annál is inkább, mivel a magyar költségvetési hiány megugrásával kapcsolatos piaci aggodalmak valószínűleg "jelentősen eltúlzottak" - áll az elemzésben. Az előrejelzés szerint az Magyar Nemzeti Bank alapkamata a jelenlegi 5,75 százalékról már ebben a hónapban 5,50 százalékra, júniusig 5 százalékra, szeptemberig pedig 4,50 százalékra csökken, és ezen a szinten fejezi be az évet.

Mások szerint véget érhet a kamatcsökkentési ciklus

Más londoni elemzők ugyanakkor korántsem biztosak még abban sem, hogy folytatódik-e az MNB enyhítési ciklusa. A 4cast nevű londoni gazdaságelemző ház szakértői például a múlt havi MNB-kamatcsökkentés után adott kommentárjukban úgy vélték: az inflációs kilátást tekintve még lenne mód jelentős további mérséklésre, ám az infláció csak az egyik a két kulcstényező közül; a kamatról határozó döntéshozó testület, a monetáris tanács kezét megkötő igazi tényező a piaci kockázatvállalási hajlam.

Óvatosan kezeljük az elemzéseket!

A különböző elemzők előrejelzéseit óvatosan kell kezelni, mert előfordult, hogy egymással szöges ellentétben álló következtetéseket vontak le banki elemzők a magyar gazdasági adatokból. Jelent meg már olyan lista, amely szerint éltanulók vagyunk, és akad olyan is, amely szerint sereghajtók. Rossz modellek, emberi tévedések és gyarlóság, illetve önbecsapás is könnyen torzíthatja az eredményeket.



A 4cast elemzői az MNB februári közleményéből kiemelték azt a mondatot, amely szerint a bizonytalanabbá vált külső környezet szűkítette a pénzügypolitikai mozgásteret. A cég londoni szakértői szerint ez messze a legerőteljesebb ilyen jellegű jelzés volt a magyar jegybank kamatdöntő bizottsága részéről az elmúlt hónapokban, és ez alátámasztja azokat a várakozásokat, hogy az enyhítési ciklus "nagyon hamar" véget érhet. Mindent egybevetve e ház alapeseti prognózisa az, hogy a magyar jegybanki kamatszint 5,50 százalékon éri el mélypontját, vagyis még egy negyed százalékpontnyi csökkentés valószínű.