Viszahúzta a gyártók eredményét a német autópiac

Vágólapra másolva!
Az utóbbi hónapban tapasztalható jelentős német piacesés drámai hatással volt mind egy-egy márka erdeményére, mind pedig az össz-Európai eladási számokra.
Vágólapra másolva!

Németország 29,8 százalékkal kevesebb járművet értékesített idén februárban, mint egy évvel ezelőtt, valamint súlyos "poszt-roncs" szindrómában szenved - számol be a JATO Dynamics legfrissebb európai újautó regisztrációkról szóló összeállítása. Olaszország a múlt hónapban is megelőzte a németeket, ott még mindig futnak a roncs-akciók.

A Volkswagen Golf az egyik legnagyobb kárvallottja a hirtelen német piacgyengülésnek, így a Ford Fiesta-t már csak 4737 darabbal előzte meg idén februárban az egy évvel ezelőtti 9764-hez képest. Az elmúlt hónapban a Golf eladások 4 százalékkal csökkentek Európaszerte, ami elsősorban a 9,4 százalékos németországi általános visszaesésnek köszönhető.

Az Egyesült Királyságban a jelenleg futó meghosszabbított roncs-akció március végén fut ki, míg Spanyolországban, Olaszországban és Franciaországban a 2010-es év későbbi szakaszaiban fejeződnek be a hasonló kedvezmény-programok. Ezen piacoknak köszönhetően a februári új autó eladási eredmények Európában összességében még mindig pozitív elmozdulást mutatnak 2009 februárjához képest (Spanyolország +47,2, Egyesült Királyság +26,4, Olaszország +20,5 és Franciaország +18,7 százalék).

Továbbra is Volkswagen Golf vezeti az eladási listákat, bár a német piactól való függése, most, több mint egy év után először, komolyan veszélyezteti az évek során kivívott pozícióját.

A főként Nagy-Britanniában, Spanyolországban és Olaszországban hódító Fiesta inkább kamatoztatott a német piacesésből és a Golf gyengüléséből, így sikerült felére csökkentenie a Golf-fal szembeni hátrányát idén februárban a tavaly februári pozíciójához képest. Magasan ez a két model vezeti az eladási toplistát, de a Renault Clio, a Fiat Punto, és a Volkswagen Polo is kétszámjegyű növekedést tudhat magáénak tavaly februárhoz képest.

Az Opel/Vauxhall új Astra igen erősen tört be a piacra, ennek köszönhetően ki is lökte a Ford Focus-t a top 10-ből.