Vágólapra másolva!
Kornai János neves közgazdász professzor szerint a politikai döntések felelőssége a politikusok kezében kell maradjon, de a döntések előkészítésében a független intézményeknek is szerepet kell vállalniuk. Sólyom László a független intézmények erejét a nyilvánosságban látja.
Vágólapra másolva!

Sólyom László köztársasági elnök szerint a 2009-ben létrejött Költségvetési Tanács (KT) politikai erejét ugyanaz adja, ami az ombudsmanokét is: a nyilvánosság. Ezt a "Független költségvetési intézmények" címmel Budapesten rendezett csütörtöki konferencián mondta Sólyom.

Kopits György, a Költségvetési Tanács elnökének megnyitója után Sólyom László előadásában hangsúlyozta: a független költségvetési kontroll célja a hitelesség helyreállítása, és az átláthatóság kikényszerítése, mert a fedezetlen adósság a jövendő nemzedékek lehetőségei elé állít korlátot.

"A Költségvetési Tanács lényege a függetlenség, mégpedig a közvéleménytől, a társadalom többségi véleményétől, hangulatától, amit a politikusoktól a pártoktól, az országgyűléstől nehéz lenne megkövetelni" - fogalmazott a köztársasági elnök.

A költségvetési tanácsnak, mint független fiskális intézménynek a döntések előkészítésében kell szerepet vállalnia, a politikai döntések felelősségét meg kell hagynia a politikusoknak - mondta Kornai János akadémikus, nemzetközileg elismert közgazdász professzor.

A Magyar Tudományos Akadémián megtartott rendezvényen Kornai János kiemelte: a politikai döntések értékválasztásokon alapulnak, egy független költségvetési intézménynek távol kell maradnia a politikai döntésektől. Az intézménynek azonban meg kell követelnie, hogy a döntéseket hatáselemzések előzzék meg, és azokat nyilvánosságra is hozzák.

A Magyar Köztársaság Költségvetési Tanácsának feladata a költségvetést érintő, parlament elé kerülő döntések véleményezése és az értékelés nyilvánosságra hozatala. "A KT tevékenysége végeredményben arra irányul, hogy Magyarországon létrejöjjön, majd megszilárduljon és hagyománnyá váljon a költségvetési felelősség" - írja az intézmény honlapján.