Lábadozik az amerikai autópiac - gazdasági lapszemle

Vágólapra másolva!
Mexikóban a kábítószerbandák közötti harcok okoznak fejfájást a szállodásoknak, az ázsiai piacokon megnyugodtak a befektetők, az amerikaiak pedig kedzenek visszatérni az asutószalonokba.
Vágólapra másolva!

A mexikói idegenforgalomnak a válság, ezen belül az amerikai munkanélküliség mellett rosszat tesznek a kábítószerbandák közötti erőszakos cselekmények is. A Bloomberg az acapulcói turisztikai iroda becslését idézte, amely szerint 30 százalékkal csökkenhet a tavaszi szezonban érkező turisták száma. Mexikó számára létfontosságú az idegenforgalom, az ország harmadik számú legfontosabb bevételi forrása. Már tavaly is gyengén szerepelt az ágazat a sertésinfluenza miatti pánik és a válság hatására, a 2008-as 13,3 milliárdról 11,3 milliárd dollárra apadtak a bevételek.

A legfontosabb ásziai tőzsdén, a tokiói parkett irányadó indexe emelkedett pénteken, 0,5 százalékkal. Az óvatos optimizmushoz hozzájárul a Marketwatch összeállítása szerint a Wall Street csütörtöki emelkedés mellett, hogy viszonylag nyugodtak voltak a befektetők. Ázsiában a fogyasztás kezd visszaállni a válság előtti szintre, az európai államok hiányproblémái nem olyan súlyosak, mint ahogy először feltételezte a piac - mondta egy szingapúri elemző a lapnak.

Lábadozik az amerikai autópiac. Jeff Schuster, a JD Power & Associates autóipari piackutató cég vezetője Wall Street Journalnak azt nyilatkozta, az emberek kezdik jobban érezni magukat, az autóhitelezés és lízingelés területén is növekedést érzékelhető. Bár az autóvásárlók kezdenek visszatérni az autószalonokban, az autópiacnak még bőven van hova fejlődnie: a JD Power előrejelzése szerint 11,7 millió személyautó találhat gazdára az idén az Egyesült Államok piacán, míg a válság előtt éves szinten 16 millió autót adtak el.