Már sikkasztás miatt is nyomoznak a ScienNet-ügyben

Vágólapra másolva!
Már sikkasztás miatt is nyomoznak a pénzügyőrök a ScienNet-ügyben. A speciális törzsvásárlói rendszert működtető, több százezer tagot számláló társaság ügyében eddig adócsalás miatt tartott az eljárás, de azóta újabb adatokra bukkantak a pénzügyőrök. A társaság a bevételeit jóval meghaladó, milliárdos összegeket fizetett ki 112 törzsvásárlójának. A pénzt az új tagok által fizetett foglalókból fedezték.
Vágólapra másolva!

Kiderült, hogy a társaság a bevételeit jóval meghaladó, milliárdos összegeket fizetett ki 112 törzsvásárlójának. A pénzt az új tagok által fizetett foglalókból fedezték. Közben a napokban Debrecenben képviselő jelöltként nyilvántartásba vették Leinemann Zsoltot, az ügy gyanúsítottját.

A több mint 400 ezer tagot számláló ScienNet rendszer kapcsán 2009 novemberében indult nyomozás. Eredetileg arról volt szó, hogy a rendszerrel az a probléma, hogy nem fizettek be bizonyos adófajtákat. Azóta többféle, egymásnak is ellentmondó hírek láttak napvilágot a rendszerről, illetve magáról a nyomozásról is. A Vám- és Pénzügyőrség ezért kedden nyilvánosságra hozta az ügy eddig nem ismert részleteit.

Ezek szerint az adócsalási ügyben nyomozva sikkasztás-gyanús ügyre bukkantak. A nyomozók az adatok feldolgozása közben megállapították, hogy a Sciennet LLC magyarországi bankszámláiról összesen 3,6 milliárd forintot utaltak ki a vizsgált időszakban törzsvásárlóknak. Az első 112 ember kapott ebből 2,1 milliárd forintot, közülük is volt valaki, aki egymaga - igaz, több lépcsőben - 227 milliót kapott. Ezeket a pénzeket úgy utalták ki, hogy a törzsvásárlói rendszer bevétele, vagyis a termékpartnerektől származó jutalék, nem érte el a 300 millió forintot. A nyomozók megállapították, hogy a kiutalt milliárdok fedezete az új belépők által fizetett foglalók voltak.

Mindezek alapján a Fővárosi Főügyészség 2010 februárjában a Vám- és Pénzügyőrség Központi Bűnüldözési Parancsnokságát kijelölte a sikkasztási ügy kinyomozására is.

Gyanú merült fel, hogy a ScienNet úgy fizetett úgynevezett franchise díjakat - 266 millió forintot - a törzsvásárlói rendszer hátterében álló off-shore cégeknek, hogy nem is működött valódi franchise rendszer. A Vám - és Pénzügyőrség nyomozói így már nem csak az adócsalás, hanem sikkasztás miatt is nyomoznak és keresik a további lehetséges gyanúsítottakat. Jelenleg egyetlen gyanúsított van, az amerikai alapítású társaság magyarországi képviselője.

Korábban a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) is vizsgálta a vállalkozást, de mivel sem a klub, sem az azt működtető gazdasági társaságok tevékenységei nem tartoznak a PSZÁF felügyelete alá, a felügyelet a vizsgálatban feltárt kockázatok nyomán más hatóságok eljárását kezdeményezte.