Ukrajna új IMF-programot fontolgat

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Az ukrán kormányfő kedden felvetette annak lehetőségét, hogy kormánya új programot alkudna ki a Nemzetközi Valutaalappal, a korábban felfüggesztett hitelprogramja helyett. Az IMF misszióját szerdán várják Kijevbe, hogy az új ukrán kormány megkezdje a tárgyalásokat Ukrajna felfüggesztett hitelprogramjának felújításáról.

Folytatjuk a már futó hitelprogramot, vagy egy új, nagy konstrukciót dolgozunk ki, hogy végrehajthassuk a szükséges reformokat - mondta Mikola Azarov egy Ukrajnában látogatást tevő magas rangú amerikai küldöttségnek. A Nemzetközi Valutaalap decemberben mondott nemet arra a kérésre, hogy még tavaly folyósítsa a készenléti hitelkeret esedékes részletét, vagyis utalja át az Ukrajnának biztosított készenléti hitel 3,8 milliárd dolláros negyedik részletét.

A részletet azóta sem folyósították, az elnökválasztás kapcsán mutatkozó belpolitikai bizonytalanságok miatt. Az IMF többször jelezte elégedetlenségét a költségvetés kormányzati kezelésével kapcsolatban is. Ukrajna eddig 10,6 milliárd dollárt hívott le a 16,4 milliárd dolláros IMF-hitelkeretből.