Kivételesen jól szerepelt a pesti tőzsde

Vágólapra másolva!
Bár Portugália leminősítése miatt az európai piacokon bizonytalanság lett úrrá szerdán, a budapesti tőzsde azonban fittyet hányt a rossz hírekre. A kedvező hangulatban az OTP másfél éves csúcsra, hétezer forint fölé emelkedett.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 24 442 ponton zárt szerdán, ami 329 pontos, 1,4 százalékos emelkedést jelent a keddi záráshoz képest. A részvénypiac forgalma 38,9 milliárd forint volt szerdán, ami jócskán meghaladja 23,5 milliárdos idei napi átlagot.

A vezető részvények közül a Mol árfolyama 3,1 százalékkal 20 200 forintra erősödött, az OTP-részvények 1,6 százalékkal drágultak, így a hétezer forintos lélektani határ felett, 7051 forinton fejezték be a kereskedést. A Magyar Telekom árfolyama is emelkedett 0,3 százalékkal 750 forintra, míg a Richter jegyzése nem változott, a gyógyszerpapír 43 900 forintnál tartott záráskor. (Hétezer forint felett több mint másfél éve, a válság elmélyülése előtt, 2008 szeptemberében forogtak a bankpapírok. 2008. szeptember 4-én például forintra pontosan ezen a szinten zárt az OTP.)

Kedden másfél éves csúcson zártak az amerikai indexek, ennek hatására pozitívan indult a kereskedés az európai piacokon. Az emelkedés egészen 11 óráig tartott, amikor bejelentették, hogy az egyik nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings leminősítette Portugáliát. Ezt követően a keddi záróértékek szintjére estek az árfolyamok, fél óra után azonban ismét emelkedni kezdtek - mondta Kovács Attila, az OTP Bank üzletkötője.

A negatív hírek valamiért nem tudtak érdemben hatni a magyar piacra, még a délutáni, vártnál rosszabb amerikai makroadatok sem csökkentették a befektetői optimizmust a magyar tőzsdén. Varjú Péter, az Erste brókere napi értékelésében pedig azt mondta: magas forgalomban, a régióban szinte egyedüliként emelkedett a BUX szerdán.