Huszonkét kormány lefizetésével vádolják a Daimlert - lapszemle

Vágólapra másolva!
Jöhet az IMF Görögországba, offshore-kódexet íratna az OECD, amerikai vád szerint legalább 22 kormányt fizethetett le a Daimler - külföldi gazdasági lapszemle.
Vágólapra másolva!

Az amerikai jegybankhálózat hivatalnokai szerint a Fed nem emel kamatot még egy ideig, annak ellenére sem, hogy 2008 decembere óta 0 százalék körül van az alapkamat és azóta 1000 milliárd dollárt engedtek az amerikai gazdaságba. "Egy ilyen élénkítő politika helyénvaló még szerintem, mert a gazdaság jóval a lehetőségei alatt teljesít és az infláció is féken van tartva" - mondta a San Francisco-i Fed elnöke a Reutersnek.

Németország és Franciaország szabad utat enged az uniónak, hogy az IMF-fel közösen segítsen Görögországon egy mentőcsomag összeállításával - írja a Bloomberg német pénzügyminisztériumi hivatalnokra hivatkozva. Németország a mentés ellen érvelt és az IMF önálló beavatkozását is elutasította, de Angela Merkel kancellár egy, az unióval közös akcióban lát fantáziát.

Az adózásra vonatkozó banki magatartási kódex kidolgozásának ötletével állt elő a legfejlettebb gazdaságokat tömörítő OECD. A lépés arra való reakció, hogy több bank, például a svájci UBS-ről bizonyosodott be, hogy amerikai üzletemberek vagyonát segítettek kedvezményes adózású, offshore országba vinni, miközben a banktitok miatt az adóhatóságok tehetetlenek voltak - írja a Reuters.

Az amerikai igazságügy-minisztérium azzal vádolja a Mercedeseket is gyártó Daimlert, hogy 1998 és 2008 között több millió dollár értékben vesztegettek meg kormányokat szerte a világon - írja a BBC. A vád szerint legalább 22 kormánynak adtak kenőpénzt, köztük Kínának, Oroszországnak, Egyiptomnak és Görögországnak, azért, hogy a hivatalos beszerzések során a Daimler autóit részesítsék előnyben. A német híradások szerint Magyarország is érintett. Türkmenisztánban egy páncélozott autót kapott születésnapi ajándékul egy hivatalnok a megfelelő döntésért cserébe - állítja az amerikai kormányszerv. A Daimler bejelentette, hogy kész 185 millió dollár büntetést fizetni a peren kívüli megállapodás érdekében.

A BBC értesülése szerint az Egyesült Királyságban alanyi jogon járó szolgáltatássá tennék a bankszámla létesítését. A brit pénzügyminisztérium adatai szerint 1,75 millió szegény, hátrányos helyzetű ember nem engedheti meg magának a számlanyitást, ezért törvényi úton köteleznék a bankokat egy minimális szolgáltatás nyújtására. A brit bankszövetség szerint már eddig is rengeteg ember jutott számlához az elmúlt években és ezután is bárki számára adott lesz a lehetőség.

Az amerikai Boeing repülőgyár erősen kritizálta a németek azon tervét, hogy 1,1 milliárd eurós hitellel támogatják az európai versenytárs Airbus A350 járművének fejlesztését. A Boeing szerint indokolatlan előnyhöz jut ezzel az Airbus, míg a németek azzal érvelnek, hogy a cég minden előfeltételnek eleget tett - írja szintén a BBC. A Wall Street Journal pedig azt írja, hogy a nemzetközi kereskedelmi szervezet (WTO) szemében az európai kormányok által adott 20 milliárd eurós hitel az Airbusnak törvénytelen exporttámogatásnak minősül.