Csúcsbankárokat tartóztattak le a londoni razziában

Vágólapra másolva!
Hat embert vettek őrizetbe kedden, Nagy-Britanniában bennfentes kereskedés vádjával - közölte a szigetország pénzügyi felügyelete (FSA). Az őrizetbe vettek között van a londoni pénzügyi központ, a City két magas beosztású banki tisztségviselője.
Vágólapra másolva!

A felügyelet bejelentése szerint a hat pénzügyi szakembert azután vették őrizetbe a rendőrök, hogy a FSA végrehajtotta történetének legnagyobb, bennfentes kereskedelem elleni akcióját. A bejelentés szerint az őrizetbe vettek között van a Deutsche Bank két magas beosztású munkatársa, a tőkeáttétellel működő, nagy kockázatot felvállaló alapkezelő, a Moore Capital, valamint a francia BNP Paribas tulajdonában lévő tanácsadó cég, az Exane több alkalmazottja.

A hatóság közlése szerint 16 lakásban, irodában volt házkutatás Londonban és a főváros szomszédos megyéiben, majd komputereket és dokumentumokat vittek el a szervezett bűnözés elleni ügynökség (SOCA) emberei. A felügyelet több mint 140 embere vett részt a razziákban, amelyeket egy 2007 óta tartó nyomozássorozat részeként hajtottak végre. Az AFP francia hírügynökség jelentése szerint az érintett cégek közleményben jelezték, hogy készek az együttműködésre a hatóságokkal.

A bennfentes kereskedelem lényege, hogy a kereskedők olyan információkat használnak fel, amelyeket előbb tudnak meg, mint a nyilvánosság. Például, ha egy pénzintézet munkatársa tudja, hogy veszteségeket kell leírnia, a bejelentés előtt (még magasabb árfolyamon) eladja részvényeit.

A törvényhozók szerint a brit felügyelet új, kemény eszközöket vethet be annak érdekében, hogy a hagyományos részvényesek ne kerüljenek hátrányba azért, mert nem rendelkeznek a gyors profithoz szükséges információkkal. "Az FSA a City (a londoni banknegyed - a szerk.) jó hírnevének megőrzése érdekében csap le a kereskedőkre. (...) De csak néhány év múltán derül ki az eredmény" - mondta egy londoni szakjogász.

A felügyelet a brókerek mobiltelefonjait is lehallgathatóvá tenné, hogy a gyanús ügyleteket utólag kivizsgálhassák. Hector Sants, a felügyelet vezetője figyelmeztette a City brókereit, hogy "tartsanak" a szabályozótól és múlt héten munkaerőt vettek fel a nyomozások segítésére. Sants kulcsévnek nevezte az ideit: szerinte az FSA most bizonyítja, hogy komolyan gondolta a szigorú pénzpiaci felügyeletet.