Oszkó Péter: A következő kormánynak elszabadulhat a fantáziája

Vágólapra másolva!
Öt százalékpontos járulékcsökkentés simán végrehajthat a következő kormány, amelytől a piacok az egészségügyi és önkormányzati rendszer reformját várják - mondta szerdán Oszkó Péter pénzügyminiszter. 
Vágólapra másolva!

A piacok, azaz a nemzetközi befektetők az önkormányzati és az egészségügyi rendszer reformját várják a következő kormányzattól - mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter a röjtökmuzsaji vezérigazgató-találkozón szerdán.

A Bajnai-kormány egy éve alatt "alapozó munkát" lehetett végezni, de a következő kabinetnek - mivel négy éve lesz rá, és nem feszíti hatszázalékos hiány a költségvetést - "elszabadulhat a fantáziája" - fogalmazott a pénzügyminiszter, megjegyezve, az övé is elszabadulna egy ilyen helyzetben.

Oszkó szerint óvatosan kell bánni azokkal az eszközökkel, amelyek letéríthetik a költségvetést a jó pályáról, de az intézkedések közé "bőven belefér még egy ötszázalékos járulékcsökkenés"

A mostani kormány "egyfajta hitkérdéssé tette" a hiánycél betartását, miközben "más államok nem tizedszázalékok miatt aggódtak". Az idei GDP-hez mért 3,8 százalékos államháztartási deficit csak a tavalyihoz hasonlóan feszes gazdálkodás mellett tartható. Ez a mutató átléphető, ha ezt olyan intézkedések igénylik, amelyeknek később ennél jóval nagyobb lesz a hozadékuk - közölte Oszkó.

A pénzügyminiszter szerint "érdemben javítani kell" a foglalkoztatási mutatót, hozzá kell nyúlni a családtámogatások rendszeréhez, de ennél is nagyobb feladatot jelent a "képzettség és munkatapasztalat nélküli, több százezres réteg", amelynek foglalkoztatottsági mutatói a meredek nüvekedés idején sem javultak.

Lehívhatjuk, de nem hívjuk

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatósága szerdai ülésén megállapította, hogy Magyarország a vállalt feltételeket teljesítette. A szervezet ezt követően jóváhagyta a Magyarországnak nyújtott készenléti hitelkeret ötödik felülvizsgálatáról szóló jelentést, így a hatodik részletet is lehívhatja Magyarország - közölte szerdán a Pénzügyminisztérium. A tárca közleményéből kiderül továbbá, hogy a jelenlegi piaci finanszírozási feltételeknek köszönhetően - hasonlóan a tavaly decemberben esedékessé vált ötödik részlethez - a Pénzügyminisztérium és a Magyar Nemzeti Bank a hatodik részlet lehívását nem kezdeményezi. A fennmaradó összeget a feltételek teljesítése esetén a hitelkeret rendelkezésre állásának időtartama alatt le lehet hívni.