Nyomás alá került az euró - lapszemle

Vágólapra másolva!
A görög válságról tárgyalnak az uniós vezetők Brüsszelben, Európa válaszút elé érkezett, nyomás alá került az euró, az Electrolux az egyike a Daewoo Electronics potenciális vevőinek. Gazdasági lapszemle.
Vágólapra másolva!

Az euró komoly eladói nyomás alá került, és 10 havi mélypontra esett szerdán, miután felerősödtek a kételyek azzal kapcsolatban, hogy a 16 eurózónablei tagország képes-e megegyezni a Görögországnak nyújtandó pénzügyi segítségről, miközben Portugáliát leminősítette az egyik vezető hitelminősítő cég, a Fitch - írja a Financial Times.

Az euró 1,3325 dollárt ért szerda este, ami 1 százalékos esést jelent napi szinten.

A portugál döntésnek azért volt különösen rossz visszhangja, mert a piaci elemzők szerint azzal fenyeget, hogy tovább terjed a görög válság. A görög állampapírok hozama 6 bázisponttal emelkedett, a portugáloké 5 bázisponttal ment feljebb, de az utóbbi egyelőre még csaknem 2 százalékkal alacsonyabb szinten van.

Franciaország azt közölte, hogy egyelőre nincs megállapodás arról, hogy az eurózóna tagállamai külön csúcstalálkozót szervezzenek a görög válságkezelésről. Németország azt mondta, hogy addig nem járul hozzá semmilyen kormányközi csomaghoz, ameddig Athén nem meríttte ki az összes piaci finanszírozási lehetőséget.

A csütörtöki, brüsszeli EU-csúcs egyik fő kérdése a görög válság lesz, de egyre többen állítják, hogy az eurózóna igazi bajait nem Görögországban kell megoldani - írja a Wall Street Journal (WSJ), amely szerint a változások komoly hatásokkal lehetnek Németországban és Franciaországban is.

A lap kommentárja szerint az euró 1999-es bevezetésekor a túlszabályozott piacok egyszerűsítése és a jóléti rendszerek átalakítása volt a téma, most pedig azt látni, hogy Európának gondjai vannak a világ más régióiban már látható felívelésre való felcsatlakozással. A 16 tagállamnak el kell döntenie, hogy tovább megy-e a munkaerőpiacok felszabadításával vagy pedig berendezkedik egy évtizednyi stagnálásra - írja az amerikai lap.

A WSJ szerint 2000 és 2008 között az eurózóna átlagosan 1,7 százalékkal nőtt évente, de a következő évtized még ennél is rosszabb lehet, mégpedig elsősorban a növekvő államadósság és az egyre nagyobb nyugdíjszámla miatt.

A Bloomberg tudósítása szerint a feltörekvő devizák, a tőzsdék és a fémárak estek a leginkább a Fitch portugál döntése után. A dél-koreai és a fülöp szigeteki pénz vesztett a legjobban az értékéből, a börték közül az ázsiaik jártak a legrosszabbul, a fémpiacokon belül pedig az aluminum a nagy vezstes.

A svéd Electrolux az egyike a Daewoo Electronics potenciális vevőinek - értesült a BBC. Az eladást lebonyolító Woori Bank azt mondta, hogy augusztusig szeretné tető alá hozni az ügyletet. A BBC szerint 440 millió dolláros tranzakció van kilátásban, de a Magyarországon is jelen levő Electrolux nem közölte, hogy pontosan mennyit is szánna a dél-koreai vállalatra.