JP Morgan: Magyarország 2014-ben cserélheti le a forintot

Vágólapra másolva!
Az elmúlt egy évben végrehajtott reformlépések miatt javult Magyarország esélye arra, hogy régió másik két euróövezetbe tartó országa - Csehország és Lengyelország - előtt lépjen be az euróövezetbe - áll a JP Morgan bank legfrissebb elemzésében. A Reuters felmérése szerint a piaci elemzők megosztottak a kérdésben, tizenegy elemző közül csak öt jósolt 2014-es euróbevezetést.
Vágólapra másolva!

A JP Morgan londoni elemző részlegének új elemzése szerint miközben "az egész világ" lazította tavaly költségvetési politikáját, Magyarország a hazai össztermék (GDP) csaknem 3 százalékának megfelelő mértékben csökkentette az államháztartási hiányt.

Ennek következtében Magyarország abban "az egyedülálló helyzetben van", hogy a növekedés beindulása után már nem lesz szüksége az államháztartás strukturális hiányának csökkentésére - áll az elemzésben. A JP Morgan azzal számol, hogy Magyarország 2014-ben csatlakozhat az euróövezethez, Bulgáriával egy időben, egy évvel Lengyelország és Csehország előtt.

Két tábor

A piaci elemzők megosztottak abban, hogy mikor léphet be Magyarország az euróövezetbe. A Reuters hírügynökség csütörtökön publikált felmérése szerint a megkérdezett tizenegy elemző közül öt 2014-re várja az euró bevezetését, három-három szakértő 2015-öt és 2016-ot jelölte meg, egy közgazdász pedig azt mondta: 2015-ben vagy 2016-ban válthat Magyarország forintról euróra.

Az elemzők egyébként arra számítanak, hogy a Magyar Nemzeti Bank folytatja a kamatcsökkentési sorozatát. A 27 megkérdezett szakember három kivétellel - ők tartást valószínűsítenek - 5,50 százalékra várja az monetáris tanács jövő hétfői, kamatdöntő ülése utáni kamatszintet. Az irányadó jegybanki alapkamat egyébként jelenleg 5,75 százalék, már ez is történelmi mélypontot jelent.