IMF: További szigorításra van szükség Magyarországon

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint Magyarország pénzügyi helyzete ugyan javult, azonban kockázatokat lát a 2010-es hiánycél teljesítését illetően - derül ki a szervezet pénteken közzétett jelentéséből.

"Többet kell tenni azért, hogy a hiányt határozottan csökkenő pályára kerüljön" - olvasható az elemzésben, amelyből kiderül az is, hogy a befektetői bizalom visszatérőben van, és a gazdaság a felépülés útjára lépett, de a költségvetési politika további szigorítására van szükség a középtávú makrogazdasági stabilitás és növekedés érdekében.

Kockázatok

Az IMF-jelentés a kockázatok között említette az önkormányzatok esetleges nagyobb költekezését a választás évében, a tömegközlekedés tervezettnél nagyobb támogatását, valamint a nemrégiben újból államosított Malév körüli bizonytalanságokat. Emellett a pénzügyi stabiulitás fenntarthatósága érdekében javítani kell a bankrendszer felügyeletén és szabályozási keretein.

Az áprilisi parlamenti választások további pénzügyi bizonytalanságot teremtenek. "Bizonytalanság kapcsolódik ahhoz, hogy milyen politikát fog folytatni az áprilisi választások után hatalomra kerülő kormány" - írta az IMF, konkrétan megemlítve: a kormány úgy dönthet, hogy átvállalja a MÁV vagy más állami tulajdonú vállalatok hiteleit részben vagy egészben. Az elemzésből kiderül, hogy az IMF szakértői találkoztak a vezető ellenzéki párt, a Fidesz gazdasági vezetésével is. A Fidesz képviselői kifejezték azon szándékukat, hogy idővel csökkenteni szándékoznak a hiányon, de konkrét célokról vagy politikáról nem beszéltek.

Jöhetne a hatodik részlet

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatósága szerdán közölte: Magyarország az eddig vállalt feltételeket teljesítette, ezért a szervezet jóváhagyta a Magyarországnak nyújtott készenléti hitelkeret ötödik felülvizsgálatáról szóló jelentést, így a hatodik részletet is lehívhatja Magyarország. A Pénzügyminisztérium ugyanakkor jelezte: a jelenlegi piaci finanszírozási feltételeknek köszönhetően - hasonlóan a tavaly decemberben esedékessé vált ötödik részlethez - Magyarország a hatodik részlet lehívását nem kezdeményezi. A fennmaradó összeget a feltételek teljesítése esetén a hitelkeret rendelkezésre állásának időtartama alatt le lehet hívni.