Külföldi kézbe kerül a brit lottó - lapszemle

Vágólapra másolva!
A görög mentés csütörtöki híre erőt adott az eurónak a dollárral szemben; kanadai nyugdíjalap veszi meg a brit lottót, kartellezés gyanúja miatt vizsgálódik az amerikai igazságügy egy sor nagybank ellen; megállapodtak a manhattani Ground Zero további hasznosításáról; liberalizálná az USA és az EU a légitársaságok tulajdonosi szerkezetének szabályozását. Gazdasági lapszemle.
Vágólapra másolva!

Tíz hónapos mélypontját elhagyva erősödni tudott az euró a dollárral szemben a görög mentőcsomagról való megegyezés hírére - írja a Reuters. A közös európai deviza árfolyama 1,3274-ről 1,3341 dollárra emelkedett. A piacok azonban továbbra is aggódnak amiatt, hogy esetleg Portugália vagy Spanyolország is hasonlóan nehéz helyzetbe kerülhet, mint a görögök.

Külföldi tulajdonba kerül a brit lottót működtető cég - írja az Independent. Egy kanadai közalkalmazotti nyugdíjalap 389 millió fontot fizet a többek között a Fujitsut, a Cadburyt és a brit postát is felvonultató részvényeseknek. A másik érdeklődő a CVC Capital Partners kockázatitőke-alap volt, amely tavaly bejelentette, megveszi a Borsodi anyavállalatát.

Több mint egy tucat nagybank vett részt abban a versenykorlátozó kartellmegállapodásban, amelynek alapján a piacinál alacsonyabb kamatokat fizettek az amerikai állami és önkormányzati befektetések után - jelentette a Bloomberg egy igazságügy-minisztériumi dokumentumra hivatkozva. A cégek között ott van a Bank of America, a Lehman Brothers Holdings és a svájci UBS is.

Több hónapos tárgyalás után Larry Silverstein üzletembernek sikerült megállapodnia az amerikai kormánnyal a 2001. szeptember 11-én lerombolt World Trade Center területének hasznosításáról - értesült a Wall Street Journal. Silverstein hat héttel a terrortámadás előtt szerzett 99 éves bérleti jogot a komplexumra, ahol most három irodatornyot építhet.

Előzetes megállapodást írt alá az EU és az Egyesült Államok arról, hogy kölcsönösen liberalizálja a légitársaságok tulajdoni szerkezetére vonatkozó szabályozását - számolt be a BBC. Az amerikai és az uniós légicégekben korlátozottan szerezhető külföldi tulajdon, ezt a rendszert liberalizálnák. A végső egyezség azonban még nem született meg.