Amerika hadat üzent a korrupt európai vállalatoknak

Vágólapra másolva!
A német Daimler konszernt sújtó korrupciós botránnyal párhuzamosan az amerikai hatóságok "hadat üzentek" számos, a gyanú szerint ugyancsak vesztegetést alkalmazó európai vállalatnak - értesült a Handelsblatt.
Vágólapra másolva!

A német üzleti és egyben politikai napilap keddi információi szerint az illetékes amerikai szervek a német autógyár mellett számos európai vállalatot vizsgálnak. A Daimlerhez hasonlóan többen közülük elismerték, hogy az üzleti sikerek előmozdítása céljából korrupcióhoz folyamodtak, és a peren kívüli megegyezés érdekében inkább fizettek az Egyesült Államoknak. A Handelsblatt szerint az amerikai igazságügyi minisztérium, illetve más szervek kasszáiba az év első két hónapjában ily módon mintegy 1,1 milliárd dollár folyt be.

A washingtoni igazságügyi minisztérium a napokban hozta nyilvánosságra azt a Daimler elleni keresetet, amelyből kitűnt, hogy a stuttgarti székhelyű konszern 1998 és 2008 között legkevesebb 22 ország - köztük Magyarország - kormányzati tisztségviselőinek fizetett kenőpénzt a gyár különböző termékeinek értékesítése érdekében. Az amerikai törvények értelmében a korrupció megalapozott gyanúja esetén az Egyesült Államok illetékes hatóságai eljárást indíthatnak minden olyan külföldi vállalat ellen, amelyet jegyeznek a New York-i tőzsdén. A Daimler előtt egyébként a Siemens is hasonló sorsra jutott, és több száz millió dollárt fizetett. Ezt teszi a stuttgarti gyár is, amely a hírek szerint kész 185 millió dollár büntetést fizetni.

A Handelsblatt értesülése szerint ugyanakkor a Daimler mellett több más európai cég is az amerikai hatóságok látókörébe került. Köztük brit, francia és más országbeli vállalatok is vannak, amelyek közül több nem is tagadta a korrupciós vádat. Inkább fizettek, és így az amerikai hatóságok januárban és februárban több mint 1 milliárd dollárhoz jutottak. Több más vállalat tevékenységét az Egyesült Államokban még vizsgálják, azaz - mint a Handelsblatt írta - a Daimler csupán az "első felvonást" jelentette.

A német lap információi szerint 2009-ben - az egész évben - "csak" 620 millió dollárt zsebeltek be vesztegetési büntetésként az amerikai hatóságok, míg az azt megelőző években ez a bevétel ennél is jóval kisebb volt. A 2010 első két hónapjában befolyt 1,1 milliárd dollár kapcsán szakértők arra mutattak rá: vagy a korrupció erősödött tovább, vagy az amerikai hatóságok lettek szigorúbbak.