BUX: "az OTP fájhat a legjobban"

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 146,24 pontos csökkenéssel, 24 170,33 ponton nyitott szerdán. A keddi záró értékéhez képest 0,60 százalékkal gyengült. Egy elemző szerint az OTP nagyot bukhat.
Vágólapra másolva!

Varjú Péter, az Erste Befektetési Zrt. üzletkötője úgy véli, hogy szerdán szolidan csökkenő irány lesz jellemző. A bróker szerint az utóbbi napokban elszakadt a budapesti piac a nemzetközi tendenciáktól, ami megmutatkozik az elmúlt napok árfolyamcsökkenésében. A nemzetközi hangulat sem kifejezetten optimista, így nem lehet tudni pontosan az irányt. A "túlvett OTP fájhat a legjobban" - mondta a bróker, hozzátéve, hogy a bankpapírban markánsabb, a Mol-ban és Richterben enyhébb lehet az árfolyamesés. A bróker szerint a Matáv (Magyar Telekom - a szerk.) kivételt jelenthet, és emelkedhet az árfolyama.

Balásy Zsolt, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője szerint a három napja tartó árfolyamcsökkenés mellett sem tört meg a BUX emelkedő trendje. Szerinte amíg a világban "tart a jókedv" - már pedig ez folyamatos -, addig nem lesz trendváltás a budapesti piacon sem. Az elemző ugyanakkor figyelmeztető jelnek tekinti a forint folyamatos gyengeségét és a kispapírok - többek között a Fotex, a Rába és a Danubius - enyhén élénkülő piacát. A lendület gyorsulása gyakran a rali végét jelzi - jegyezte meg Balásy Zsolt.

Az euró 266 forint fölé ért a keddi zárásra, pedig a múlt héten még a 260-as árfolyamot ostromolta. Az IMF amiatt aggódik, hogy a túl erős forint gyengítheti Magyarország versenyképességét, így a hazai fizetőeszköz erősödése a BUX gyengülésében is megmutatkozhatna.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 83,24 pontos, 0,34 százalékos csökkenéssel, 24 316,57 ponton zárt kedden.