Sztrájkra készülnek a Malévnál a ksz felmondása miatt

Vágólapra másolva!
Valószínűleg áprilisban sztrájkba lépnek a Malév pilótái, miután a munkáltató szerdán felmondta a hatályos kollektív szerződést a társaság szerkezetátalakítására hivatkozva.
Vágólapra másolva!

Óvári Tamás Magyar Közforgalmi Pilóták Egyesületének elnöke (Hunalpa) az MTI-nek szerdán délután elmondta, hogy a béremelési követelésük érvényesítésére tavaly év végén szerveztek munkabeszüntetést, amelyet azonban felfüggesztettek a Malév gazdasági érdekét szem előtt tartva. Ugyanakkor az elnök már akkor jelezte, hogy a munkabeszüntetés lehetőségét továbbra is fenntartják arra az esetre, ha nem tudnak megegyezni a munkáltatóval. Óvári Tamás azonban elfogadhatatlannak tartja a ksz felmondását, ezért tervezik a korábban felfüggesztett sztrájk áprilisi megtartását.

Konkrét béremelési követelése nem volt tavaly a Hunalpának, arra a munkáltatótól vártak ajánlatot. Jelezték ugyanakkor, hogy az elmúlt 4 évben elszenvedett reálbércsökkenés kompenzálására várnak javaslatot a menedzsmenttől. A Malév azonban elutasította a béremelés lehetőségét. Óvári Tamás szerdán azt mondta az MTI-nek, hogy az elmúlt 4 éves bércsökkenés a pilótáknál elérte a 40 százalékot.

A Malév Zrt. vezetésének közleménye szerint szerdán 4 hónap felmondási idővel az érvényben lévő kollektív szerződést felmondta, ezzel egyidejűleg felhatalmazta a menedzsmentet az új kollektív szerződés megkötésére vonatkozó tárgyalások megkezdésére.

A Malév szerdai közleményében a szerkezetátalakítási program részének nevezte a bevételek növelésén túl a költségek további racionalizálását, a foglalkoztatás rugalmasabbá tételét, amelyet a társaság jövője és a munkahelyek megmentése érdekében is következetesen végig kell vinni - hangsúlyozták.