Pénzéhes tőzsdésektől féltik a mozikat a filmesek

Vágólapra másolva!
Határidős filmtőzsdét indítana a Media Derivatives az Egyesült Államokban, az engedélyezési eljárás még tart, a spekulánsoktól félő nagy hollywoodi stúdiók azonban már most élesen ellenzik a tervet.
Vágólapra másolva!

Az amerikai filmipar szuperprodukciói lennének a főszereplői annak az egyelőre csak tervezés alatt levő határidős tőzsdének, amit az arizónai Media Derivatives társaság indítana el az Egyesült Államokban. Amennyiben a tervre rábólintanak a Wall Street-i szabályozó hatóságok, úgy a filmeket csak a vászonról ismerők is pénzt kereshetnének az olyan sikermozikkal, mint például James Cameron Avatarja, amely soha nem látott bevételi számot ért el a vetítőtermekben.

A terv szerint a "Trend Exchange" névre keresztelt tőzsdén olyan pénzügyi termékekkel lehet majd kereskedni, amelyek árfolyama azon múlik majd, hogy egy-egy film miképp szerepel a pénztáraknál - azaz hogy mennyire sikeres, mennyien vesznek rá jegyet a mozikban.

A cég első embere, Robert Swagger szerint a tőzsdei platform több mint egyszerű tippelési terep, lehetővé teszi ugyanis, hogy a filmkészítők fedezzék a pénzügyi kockázataikat - valahogy úgy, ahogy a mezőgazdasági termelők fedezik a sajátjukat. Amennyiben a film sikeres lesz, úgy nem lehet nyerni majd az opciókon, de ha sikertelen lesz, akkor legalább a tőzsdén kárpótolhatja magát a producer.

A tőzsdei termék egy olyan pénzügyi értékpapír lenne, amelynek az értéke a film egy adott időszakban elért bevételeitől függ majd - ha egy bizonyos, kötéskor meghatározott összeg fölött vagy alatt van a valós bevételi szám, akkor az értékpapír értéke is változik.

Hasonló tervekkel készül a Cantor Fitzgerald nevű cég is, de a társaságoknak egyelőre nem sikerült meggyőzniük a nagy hollywoodi filmmogulokat. Ez utóbbiak szerint ugyanis a filmtőzsde nem más, mint egy legalizált és szabályozott fogadóiroda, így nem is támogatják az engedélyezéseket. A producerek szerint azért lenne veszélyes egy ilyen pénzügyi piac, mert a gazdasági válság megmutatta, hogy hova vezet a kapzsiság, a spekuláció és a pénzügyi felelőtlenség - márpedig Hollywood a jelek szerint ebből kimaradna.

A Media Derivatives kérelmét akár már a héten elbírálhatja az illetékes amerikai hatóság.