IMF: Görögország saját erejéből kezelné a válságot

Vágólapra másolva!
Görögország nem kérte a Nemzetközi Valutaalap (IMF) segítségét csütörtökön a szervezet képviselőivel tartott washingtoni találkozón. A hivatalos megbeszéléseket követően az IMF képviselője úgy nyilatkozott, hogy Athén a saját erejéből akarja kezelni az adósságválságot.
Vágólapra másolva!

Amióta az uniós országok a március végén szükségtervet fogadtak el Görögország számára, a mostani volt az első hivatalos megbeszélés az IMF-fel. A mostani találkozón Athén az aktuális görögországi gazdasági helyzetről tájékoztatta a valutaalapot.

Az euróövezet országainak állam- és kormányfői több mint egy hete állapodtak meg abban a pénzügyi mechanizmusban, amelyet szükség esetén a zónához tartozó Görögország vehet igénybe. Különtalálkozójukon a 16 ország vezetői elfogadták Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia elnök aznap közösen kidolgozott tervét.

A megállapodás szerint Athén a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF), illetve kétoldalú alapon a többi euróövezeti országtól is hitelhez juthat, ha a piacokról normális feltételekkel már nem tud kölcsönözni. A kompromisszum szerint egyetlen tagállam számára sem kötelező Görögország segítése, de - mint José Sócrates portugál kormányfő elmondta - minden euróország jelezte, hogy szükség esetén részt vállal a hitelezésből.

Egyes források szerint arról is megállapodás született, hogy melyik ország milyen arányban vesz részt az uniós finanszírozásban. A legnagyobb szelet (28, illetve 20 százalék) Németországra és Franciaországra jutna, a kicsiny euróállamok (Szlovákia, Szlovénia, Ciprus és Málta) egy százalék alatti arányban szállnának be.