Egyre több a gázos autó a magyar utakon

Vágólapra másolva!
Az üzemanyagok drágulása miatt egyre több autót állítanak át gázüzemre.
Vágólapra másolva!

Az utóbbi hetekben hétről hétre csúcsot dönt az üzemanyagok ára, csütörtöktől például 95-ös benzin ára négy, a gázolajé hat forinttal emelkedik. A Világgazdaság cikke szerint az benzindrágulás miatt egyre több autót állítanak át vegyes üzemre, így a benzinnél jóval olcsóbb gázzal is hajthatóak lesznek ezek az autók.

Tóth Tibor, az egyik gázbefecskendező rendszert beszerelő cég ügyvezetője szerint az átalakítás 180-270 ezer forintba kerül. A társaság legnagyobb mennyiségben Suzukikat állít át vegyes üzemre, de egyre több nagy hengerűrtartalmú autó átalakítását kérik a tulajdonosok. A válság miatt ugyanis a használtautó-piacon olyan mértékben estek az árak, hogy akár egy új Suzuki Swift áráért egy jó állapotú, nagy hengerűrtatalmú motorral szerelt, felsőkategóriás autót lehet kapni. Ezeket pedig a vevők átalakíttatják gázüzemüvé.

Az autókba való gáz (LPG) literje 170 forintba kerül, szemben a jóval 300 forint feletti benzinárral. Tehát még akkor is megéri a gázzal autózás, hogy gázüzemben közel ötödével növekszik a fogyasztás.