JP Morgan: Esnek a piacok, ha nem lesz meg a Fidesz-többség

Vágólapra másolva!
A JP Morgan elemzői szerint az a legvalószínűbb, hogy a  Fidesz egyszerű parlamenti többséggel alakíthat kormányt, a piacok azonban leginkább annak örülnének, ha összejönne a kétharmad.
Vágólapra másolva!

A lehetséges magyarországi választási eredmények közül nem a Fidesz kétharmados többsége a legvalószínűbb, de a piac leginkább ennek örülne - áll londoni elemzők szerdán megjelent legújabb esélylatolgatásában.

A JP Morgan bankcsoport londoni elemző részlege három forgatókönyvet vázolt fel befektetőknek kiadott szerdai helyzetértékelésében.

A ház citybeli elemzői szerint a legnagyobb valószínűsége annak van, hogy a Fidesz egyszerű parlamenti többséggel alakíthat kormányt a választások után; a JP Morgan ennek a változatnak 60 százalékos esélyt ad. A cég szerint e választási kimenetel piaci reakciója valószínűleg "semleges, vagy enyhén pozitív" lenne.

A kétharmados Fidesz-többség esélyét a JP Morgan londoni részlegénél 30 százalékosra teszik, megjegyezve, hogy ennek piaci reakciója egyértelműen pozitív lenne.

A cég szerdai elemzése szerint 10 százalék annak a valószínűsége, hogy a Fidesz nem szerez egyértelmű többséget; ezt negatív piaci reakció követné.

Február elején 23 gazdasági elemzőt kérdezett meg a magyar választások esélyeiről a Reuters, amelyből a JP Morgan elemzőinek véleményével megegyező kép bontakozott ki. A hírügynökségnek minden elemző azt mondta, hogy egy reformokra képes, erős Fidesz-kormány lenne a legjobb az országnak, de csak töredékük bízik abban, hogy a párt kétharmadot tud szerezni a választásokon.